Bošnjački odbornik u Foči
51

Spahić: Bezbjednosne strukture u BiH nam moraju dati odgovore da li smo sigurni u Foči

E. A.
Jedini odborniki Bošnjak u Foči Izet Spahić
Jedini odborniki Bošnjak u Foči Izet Spahić
Izet Spahić, jedini odbornik Bošnjak u lokalnom parlamentu smatra kako se hitno moraju poduzeti mjere kako bi se povratnici Bošnjaci osjećali sigurno u Foči.

Napad na Aladžu džamiju u Foči uznemirio je povratnike u ovom gradu, a činjenica da su nedavno svjedočili i napadu na kuću povratnika Šerifa Halilovića, te sličnim napadima za koje nikada nije utvrđeno ko ih je počinio, doprinosi destabilizaciji prilika u Foči.

"Na Badnje veče mi smo imali žestoko uznemiravanje Foči, a najbolje je to osjetio povratnik Šerif Halilović jer se pucalo prema njegovoj kući, a čahure je na terasi pokupio, čak je i snimio šenlučenje sa druge strane. A onda se desi napad na Aladžu, jako smo uznemireni i smatramo da se u Foči pojavila neka vrsta radikalizacije, imam osjećaj da postoje apetiti da se Foča vrati u period kada je bila pod sankcijama. Policija svaki put reaguje, ali nikada nemamo odgovara ko je to radio, odakle je radio, šta se poduzelo. Narednog petka imamo sjednicu SO Foča i ja ću tražiti posebnu tačku dnevnog reda na skupštini da razgovaramo o bezbjedonosnoj situaciji", kaže Spahić.

Dodaje kako organi gonjenja moraju uprijeti prstom i pronaći ljude koji to rade.

"Čekamo reakciju policije, ali mi očekujemo da nam bezbjednosne strukture u BiH, od Ministarstva sigurnosti, državnih agencija, MUP-a RS i policije u Foči daju odgovor da li mi u svom gradu možemo normalno da živimo, dakle jednostavno se mora poslati poruka da ove stvari moraju prestati da nisu dobro došle u našu lokalnu zajednicu i svi zajedno uložiti napore da se stvari smire", kaže Spahić.