{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SOS Dječija sela BiH pružaju topli dom i sigurno utočište

26.10.2012. u 15:19
0
SOS Dječija sela BiH pružaju topli dom i sigurno utočište
0
Kada je mali Mirnes došao u SOS Dječije selo bio je povučen, šutljiv i nesretan. U toplom domu, okružen ljubavlju i majčinskom nježnošću, uz pomoć svoje braće ovaj dječak je već nakon mjesec-dva postao veselo dijete. Uskoro će mu pet godina, a za SOS mamu Suadu se toliko vezao da često kad dobije slatkiš pojede pola, a ostatak sačuva za nju.
Porodice koja se ni po čemu ne razlikuju od drugih

SOS majka Suada je već 13,5 godina dio SOS Dječijeg sela na Mojmilu. Dok razgovaramo u njenoj kući, jednoj od 16 porodičnih kuća u Dječijem selu, Mirnes i Selver se na podu igraju vojnicima i autićima, dok se Hiba i Suada za stolom nadmeću u "Ne ljuti se čovječe". Mirza se kratko družio, pa s ruksakom na leđima otišao u školu.

"Srodila sam se s njima", kaže nam SOS mama Suada i priča kako se prije rata udala i otišla u Dalmaciju, ali taj brak nije uspio pa se nakon razvoda, 1998. godine, sa četverogodišnjim djetetom vratila u Sarajevo.

"Na televiziji sam vidjela konkurs za SOS majke i odmah sam se prijavila. Moj jedini uslov je bio da moje biološko dijete živi sa mnom pod istim krovom, što su u SOS selu rado prihvatili", priča naša sagovornica, koju djeca najčešće zovu imenom.

"Imaju slobodu da me zovu kako hoće, a to najčešće bude Suada", priznaje ova blaga žena, koja im je podrška u svemu.

Otvoren je konkurs za SOS roditelje

U SOS Dječijim selima u Sarajevu i Gračanici u 29 porodica i pet kuća za mlade živi 269 djece i mladih. Svi imaju svoju majku koja je stub porodice i ovu porodicu u kojoj ima po 5-6 djece čini sigurnim utočištem za svako od njih.

Ovih dana je otvoren i konkurs za prijem novih SOS roditelja, a Aida Ganović, savjetnica za ljudske resurse, objasnila nam je proces njihovog dolaska.

"Nakon što se utvrdi da prijavljeni ispunjavaju zakonske uslove i potrebe kvalifikacije upriličimo im u našim prostorijama zajedničku prezentaciju na kojoj pokažemo šta bi bila njihova zaduženja. Nakon toga oni ispune upitnik i odgovore da li su i dalje zainteresovani. Poslije svega obavljamo klasične intervjue sa svakim pojedinačno. Potom slijedi tromjesečna teorijska obuka u selu, edukacija o tome kako djeci pomoći u procesu osamostaljivanja, a tek pri kraju, onaj ko dobije zaposlenje naredni 21 mjesec je na obuci uz mamu mentoricu", kaže Aida.

Dodaje kako ovaj dvogodišnji proces možda djeluje dug, ali da je i teorijski i praktični dio veoma važan za profiliranje SOS majke.

"Važno je naglasiti da u toku ovog procesa svaki od prijavljenih može odustati. Ako postoji šansa da se to desi, u svakom slučaju je bolje da se desi što prije zbog dugoročnih veza koje se ovdje stvaraju", objašnjava Ganović.

Iako su u SOS Dječijem selu, koristeći iskustva i dobre prakse kolega u drugim zemljama širom svijeta gdje Organizacija SOS Dječija sela djeluju, otvoreni i za dolazak SOS očeva, dosad se nijedan muškarac nije prijavio na njihove konkurse.

SOS Dječija selo brine o njima dok se ne osamostale

Životne priče djece su različite, a kako nam kaže glasnogovornica Dječijih sela Lamija Turčilo, o djeci koja će odrastati u SOS porodicama odlučuju centri za socijalni rad. U selo dolaze kada njihovi biološki roditelji više nisu živi ili po nekom osnovu izgube starateljsko pravo, bilo da je riječ o socijalnom statusu ili da nisu u stanju brinuti se o djeci.

Briga SOS majke ne prestaje ni prelaskom mladih u Kuće za mlade, koje su naredna faza u procesu brige. SOS majka je svakodnevno uključena u sve odluke koje se tiču djece, te im je direktna podrška. SOS selo o njima brine sve dok ne budu spremni da se osamostale. Nerijetko dolaze u posjetu i kad odrastu i formiraju svoje porodice.

Vodi se računa da braća i sestre žive u istoj porodici, kao što je to slučaj sa dječacima iz naše priče. Djeca su svjesna da imaju biološke roditelje ili rodbinu i često ih posjećuju.

"Mirnes, Selver i Mirza će za Bajram ići kod nane, a Hiba će sa svoja dva brata, koji su u kući za mlade, posjetiti oca. Vrlo je važno da djeca znaju ko su i odakle su, da održavaju veze", saglasni su svi u SOS Dječijem selu.

Svi koji žele pomoći ovoj organizaciji sve informacije mogu naći na njihovoj internet stranici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: