{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: Želimo BiH u EU jer to donosi prosperitet građanima

S
9.5.2013. u 21:16
202
28
Sorensen: Želimo BiH u EU jer to donosi prosperitet građanima
202
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen poručio je večeras u Sarajevu da Evropa u BiH ostaje dugoročno i da svih 27 zemalja članica EU podržava evropsku perspektivu zemlje.
"Želimo da nam se BiH pridruži jer vjerujemo da će članstvo i proces koji do njega vodi donijeti prosperitet stanovništvu", rekao je Sorensen tokom prijema povodom 9. maja - Dana Evrope.

On je istakao da je Evropska unija u BiH da pruži pomoć finansijski i politički, te da bude partner u reformi i modernizaciji BiH.

Sorensen je napomenuo da se 2013. godina obilježava kao "evropska godina građana", zbog čega je zvanicama iz javnog i političkog života BiH i prikazana kratka anketa provedena među stanovnicima BiH o pristupanju EU.

Šef Delegacije EU napomenuo je da građani BiH zahtijevaju da bude učinjen napredak u evropskim integracijama, te da treba iskoristiti preostalo vrijeme u "evropskoj godini građana" kako bi to bilo i realizovano.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda čestitao je prisutnim zvanicama Dan Evrope i naglasio da EU predstavlja pozitivan primjer za BiH kako može funkcionisati zajednica različitih naroda.

"Jedini pravi put i ključ za svjetliju budućnost za BiH je ispunjavanje kopenhaških i madridskih kriterijuma za članstvo u EU, odnosno, obezbjeđivanje političke i privredne pravde i administrativne prilagodljivosti i stabilnosti, te formalno ulazak u zajednicu naroda gdje prirodno i pripada", istakao je Bevanda.

Specijalni predstavnik EU uručio je tokom prijema plaketu Damiru Zirojeviću - pobjedniku takmičenja "EU u umjetnosti".

Dan Evrope - 9. maj slavi se širom Evropske unije kao godišnjica Šumanove deklaracije iz 1950. godine koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: