{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: Želimo BiH u EU jer to donosi prosperitet građanima

S
9.5.2013. u 21:16
202
28
Sorensen: Želimo BiH u EU jer to donosi prosperitet građanima
202
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen poručio je večeras u Sarajevu da Evropa u BiH ostaje dugoročno i da svih 27 zemalja članica EU podržava evropsku perspektivu zemlje.
"Želimo da nam se BiH pridruži jer vjerujemo da će članstvo i proces koji do njega vodi donijeti prosperitet stanovništvu", rekao je Sorensen tokom prijema povodom 9. maja - Dana Evrope.

On je istakao da je Evropska unija u BiH da pruži pomoć finansijski i politički, te da bude partner u reformi i modernizaciji BiH.

Sorensen je napomenuo da se 2013. godina obilježava kao "evropska godina građana", zbog čega je zvanicama iz javnog i političkog života BiH i prikazana kratka anketa provedena među stanovnicima BiH o pristupanju EU.

Šef Delegacije EU napomenuo je da građani BiH zahtijevaju da bude učinjen napredak u evropskim integracijama, te da treba iskoristiti preostalo vrijeme u "evropskoj godini građana" kako bi to bilo i realizovano.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda čestitao je prisutnim zvanicama Dan Evrope i naglasio da EU predstavlja pozitivan primjer za BiH kako može funkcionisati zajednica različitih naroda.

"Jedini pravi put i ključ za svjetliju budućnost za BiH je ispunjavanje kopenhaških i madridskih kriterijuma za članstvo u EU, odnosno, obezbjeđivanje političke i privredne pravde i administrativne prilagodljivosti i stabilnosti, te formalno ulazak u zajednicu naroda gdje prirodno i pripada", istakao je Bevanda.

Specijalni predstavnik EU uručio je tokom prijema plaketu Damiru Zirojeviću - pobjedniku takmičenja "EU u umjetnosti".

Dan Evrope - 9. maj slavi se širom Evropske unije kao godišnjica Šumanove deklaracije iz 1950. godine koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: