{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi Zeničani s Delegacijom Evropske unije obilježili 9. maj

9.5.2013. u 15:30
16
1
Mladi Zeničani s Delegacijom Evropske unije obilježili 9. maj
16
Povodom obilježavanja Dana Evrope danas je u Zenici boravila delegacija Evropske unije u BiH na čelu sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom.
U okviru današnje posjete Zenici organizovane su brojne aktivnosti o temi Evropska unija. Tako je na Trgu Alije Izetbegovića upriličena izložba fotografija pod nazivom "EU in Art", koju je zvanično otvorio ambasador Sorensen.

"Na današnji dan razmišljamo o onome odakle smo došli i odakle smo krenuli, a danas imamo jednu uniju koja ima više od 500 miliona građana koji žive u pravdi i prosperitetu, a želimo da se i vi pridružite. Da bismo to postigli potrebni su nam znanje, duh i ambicija. Evropska unija je vrlo dobro svjesna važnosti kulture i umjetnosti i upravo danas imamo ta umjetnička djela koja ćete moći pogledati", kazao je Sorensen na otvaranju izložbe na Trgu Alije Izetbegovića.

Načelnik Zenice Husejin Smajlović u svom obraćanju je kazao kako Evropska unija i nije uvijek najlakši put, ali da Bosna i Hercegovina teži da postane dio velike zajednice koja ima 27 članica.

"Nema velikog projekta bez velike ideje, a ta ideja se ostvaruje. Nekad se čini da taj put nije najlakši niti praćen slavom i hvalom, ali je put na kojem ne prestaje kretanje, gdje se zajednica hrabro suočava sa problemima. Bosna i Hercegovina, duhovni teritorij, pripada evropskoj zajednici naroda i kad-tad će postati i zvanično dio nje", izjavio je načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

U okviru današnje manifestacije održan je i koncert koji je pripremila Muzička škola u Zenici, a manifestaciju su svojim performansom uljepšale mažoretkinje iz Kiseljaka.

Obilježavanje Dana Evropske unije u BiH nastavlja se i narednih dana, kada će biti upriličene posjete Brčkom i Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: