{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: Samo jedna od osam mladih osoba ima posao u BiH

S
3.7.2014. u 18:04
18
34
Sorensen: Samo jedna od osam mladih osoba ima posao u BiH
18
Sorensen: Samo jedna od osam mladih osoba ima posao u BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da samo jedna od osam mladih osoba između 16 i 24 godine ima posao u BiH, u poređenju sa jednom od tri mlade osobe u EU.
Sorensen je na prezentaciji Fonda za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (ENEF) u Sarajevu rekao da, prema izvještaju Svjetske banke "Indikatori lakoće poslovanja", BiH zauzima 131. mjesto na listi od ukupno 189 zemalja.

On je istakao da je skoro 60 odsto mladih u BiH nezaposleno, što je najgora stopa nezaposlenosti u Evropi.

"Mala i srednja preduzeća predstavljaju pokretače ekonomije budućnosti i, kao takva, sadrže u sebi potencijal za rast, zbog čega se u njih moramo pouzdati kako bi smanjili veoma visoku nezaposlenost u BiH", naglasio je Sorensen.

ENEF je komponenta Programa za razvoj preduzeća i inovacije zapadnog Balkana (EDIF) za koji je EU obezbijedila ukupno 60 miliona eura, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Fond će podržati već postojeća mala i srednja preduzeća koja imaju visok potencijal za rast - ona koja su osnovana u regionu i ona koja će investirati u projekte u regionu. Obezbijediće i osnovni kapital za podršku razvoju i širenju.

ENEF je zvanično registrovan u februaru, a kreiran je da bi zadovoljio rastuću potražnju za finansiranjem proširenja kapitala lokalnih malih i srednjih preduzeća. Pod pokroviteljstvom ENEF-a, preduzeća mogu dobiti finansijska sredstva u iznosu od jedan do 10 miliona eura.

Opšti cilj je da se ojača bilans stanja malih i srednjih preduzeća i da se istovremeno obezbijedi likvidnost koja je potrebna za rast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: