BiH
0

Sorensen: Pred BiH su tri ključna pitanja

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina će se morati fokusirati na izradu kredibilnih napora u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", održavanje i učvršćivanje ekonomske stabilnosti, između ostalog postizanjem dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za novi aranžman i na stupanje na snagu odgovarajućeg koordinacijskog mehanizma sa Evropskom unijom.

"To je ujedno i ključno pitanje, a bh. lideri su se obavezali na dogovor o tom mehanizmu do 31. oktobra i to su tri ključna pitanja iz Programa EU na koje bi se BiH trebala fokusirati", izjavio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, koji je danas u pratnji ambasadora 17 zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini, ili njihovih zamjenika, posjetio Banju Luku.

Ova posjeta je bila prilika za predstavnike EU da direktno kontaktiraju sa predstavnicima vlasti u zemlji, koji također imaju dužnosti u vezi sa evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Dodatno, to je bila i prilika za razne projekte koje finansira Evropska unija da predstave svoj rad i dostignuća, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije.

Tokom posjete, ambasador Sorensen se sastao sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Dzombićem i ministarkom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zeljkom Cvijanović te ponovio da su prioriteti EU poznati i nepromijenjeni, te jasno naznačeni na posljednjem sastanku Vijeća za opšte poslove i razgovoru na visokom nivou održanom prošle sedmice.

Sorensen se, u pratnji grupe ambasadora, sastao i sa mladim članovima političkih stranaka koje učestvuju u radu Narodne skupštine Republike Srpske.

Tokom posjete Banja Luci, jedna grupa ambasadora i zamjenika ambasadora posjetili su "Inovacioni centar Banjaluka" a druga grupa ambasadora i zamjenika ambasadora projekte "Borba protiv korupcije u obrazovanju" i "Antikorupcione mjere na univerzitetima u BiH".