BiH
0

Sorensen: Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više od BiH

FENA
Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Parlamenti u Bosni i Hercegovini trebaju aktivno učestvovati u unapređenju aktivnosti u vezi s Evropskom unijom. Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više nego što to želi BiH, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, saopćeno je iz Delegacije EU.

Ambasador se obratio članovima komisija za evropske integracije državnog i entitetskih parlamenata na prvoj sjednici Foruma parlamentarne koordinacije.

Forum je inicijativu pokrenuo unutar BiH sa ciljem da omogući da državni i entitetski odbori za evropske integracije dobiju stalni forum za koordinaciju legislative u vezi s EU, između raznih nivoa vlasti u BiH, što se pokazalo neophodnim za brže napredovanje zemlje prema EU.

Posljednji Izvještaj o napretku navodi da "mehanizam koordinacije u vezi s EU između državnog i ostalih nivoa vlasti zahtijeva značajno jačanje" i EU se nada da će parlamentarni forum uspostaviti i ojačati prijeko potrebnu koordinaciju.

Ako su političari u Bosni i Hercegovini ozbiljni u želji da osiguraju glasačima pogodnosti koje proističu iz budućeg članstva u EU, onda zakoni i aktivnosti u vezi s EU trebaju biti pri vrhu političkog dnevnog reda, rekao je ambasador Sorensen.

Dodao je da će takav potez zahtijevati vodstvo od parlamenata, kompetentno osoblje, kao i relevantne parlamentarne procedure koje će osigurati nesmetanu i blagovremenu harmonizaciju i provođenje EU legislative.

  • Pozivam zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini da ne gube vrijeme i da uvedu ubrzanu proceduru za cjelokupnu EU legislativu. Kao istinski partner, mi smo spremni da pomognemo, zaključio je ambasador Sorensen.