|

Sorensen: Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više od BiH

Sorensen: Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više od BiH
0
F
FENA
5.12.2011. u 17:21
3
komentara
0

dijeljenja
Sorensen: Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više od BiH Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Parlamenti u Bosni i Hercegovini trebaju aktivno učestvovati u unapređenju aktivnosti u vezi s Evropskom unijom. Ne može EU željeti članstvo BiH u Uniji više nego što to želi BiH, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, saopćeno je iz Delegacije EU.
Ambasador se obratio članovima komisija za evropske integracije državnog i entitetskih parlamenata na prvoj sjednici Foruma parlamentarne koordinacije.

Forum je inicijativu pokrenuo unutar BiH sa ciljem da omogući da državni i entitetski odbori za evropske integracije dobiju stalni forum za koordinaciju legislative u vezi s EU, između raznih nivoa vlasti u BiH, što se pokazalo neophodnim za brže napredovanje zemlje prema EU.

Posljednji Izvještaj o napretku navodi da "mehanizam koordinacije u vezi s EU između državnog i ostalih nivoa vlasti zahtijeva značajno jačanje" i EU se nada da će parlamentarni forum uspostaviti i ojačati prijeko potrebnu koordinaciju.

Ako su političari u Bosni i Hercegovini ozbiljni u želji da osiguraju glasačima pogodnosti koje proističu iz budućeg članstva u EU, onda zakoni i aktivnosti u vezi s EU trebaju biti pri vrhu političkog dnevnog reda, rekao je ambasador Sorensen.

Dodao je da će takav potez zahtijevati vodstvo od parlamenata, kompetentno osoblje, kao i relevantne parlamentarne procedure koje će osigurati nesmetanu i blagovremenu harmonizaciju i provođenje EU legislative.

- Pozivam zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini da ne gube vrijeme i da uvedu ubrzanu proceduru za cjelokupnu EU legislativu. Kao istinski partner, mi smo spremni da pomognemo, zaključio je ambasador Sorensen.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...