BiH
0

FOTO / Sorensen i ambasadori 16 zemalja članica EU posjetili Zenicu

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU amabasador Peter Sorensen je u pratnji sa ambasadorima 16 zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini, ili njihovih zamjenika, danas posjetio urede gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića i premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka.

Sorensen je u sjedištu lokalne uprave sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Zenica Nebojšom Nikolićem razgovarao o situaciji u Zenici, o kojoj ga je upoznao Smajlović, a naglašene su aktivnosti na ekonomskim i razvojnim planovima. Razgovor je bio fokusiran na oblasti energije, energetske učinkovitosti, ekologije i razvoj infrastrukture.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon posjete načelniku Zenice Husejinu Smajloviću, Sorensen je sa svojom delegacijom posjetio i zgradu Vlade ZDK, gdje ga je ugostio premijer Zeničko-dobojskog kantona, te su prisustvovali zajedničkoj sjednici koja je bila zatvorena za medije.

Nakon sjednice, premijer ZDK Fikret Plevljak je izjavio da su počašćeni Sorensenovom posjetom te je dodao:

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Razgovarali smo o situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu i našim prioritetima. Drago mi je što su pitanja koja je postavio ambasador pitanja koja su i u žiži naših interesa. Volio bih da nakon ovog plenarnog sastanka uslijedi bilateralni sastanak na kojem bismo mogli operacionalizirati ideje", zaključio je Plevljak.

Sorensen je naglasio kako je posebno zadovoljan što su se odazvali ambasadori ili zamjenici 16 zemalja članica EU te što se sastao sa predstavnicima kantonalnih i općinskih vlasti.

"Ono što je bitno naglasiti iz ovog sastanka je da se proces Evropskih integracija tiče čitavog društva, a time i obrazovanja, otvaranja novih ranih mjesta, ekonomije, kulture, ali i poljoprivrede i trgovine. Prije svega, proces za ulazak u EU se tiče dobrog rukovođenja i zbog toga je bitno imati dobru interakciju sa lokalnom zajednicom, odnosno, u ovom slučaju sa kantonom", izjavio je Sorensen nakon sastanka sa premijerom ZDK Fikretom Plevljakom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dodao je kako je bitno da sistem obrazovanja prati potražnju na tržištu rada, te da o problemima na državnom nivou nisu toliko razgovarali, razgovor je bio baziran na lokalne i kantonalne probleme.

Nakon posjete zgradi Vlade ZDK, ambasadori Austrije, Češke Republike, Francuske, Mađarske, Holandije i Švedske posjetili su Univerzitet u Zenici, a nakon toga je u popodnevnim satima grupa ambasadora posjetila Razvojnu agenciju ZEDA u Poslovnoj zoni 1. Domaćini su im bili predstavnici agencija ZEDA i REZ, a ambasadori su obišli TechnoPark i Laboratorij za testiranje drveta i proizvoda od drveta u skladu sa standardima Evropske unije.