{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Evropsku uniju u BiH posebno interesuje privredni ambijent

F
FENA
11.12.2012. u 18:06
0
1
Evropsku uniju u BiH posebno interesuje privredni ambijent
0
Evropsku uniju u BiH posebno interesuje privredni ambijent
Zenica
U Zenici je danas grupa ambasadora država članica EU, akreditovanih u Bosni i Hercegovini, imala sastanak s predstavnicima poslovne zajednice Zeničko-dobojskog kantona, na kojem je bilo riječi o izazovima i mogućnostima koji se pred njima nalaze, kao i neophodnim reformama koje bi Bosnu i Hercegovinu približile Evropskoj uniji.
Ambasadori su naglasili da Bosna i Hercegovina treba da se usmjeri ka reformama kojima će se povećati konkurentnost domaćih proizvoda i stvoriti bolja privredna klima za investitore i lokalna preduzeća.

Ukazali su na podatke koji pokazuju da je u Bosni i Hercegovini potrebno 40 dana za registraciju preduzeća, 181 dan za dobijanje građevinske dozvole i 125 dana za priključenje na mjesnu elektro-energetsku mrežu.

Ambasador Bugarske Angel Angelov, ambasador Italije Raimondo de Cardona, ambasador Slovačke Miroslav Mojžita, šef diplomatskog predstavništva Belgije Jean-Pierre Biebuyk i zamjenik šefa misije Španije Toribio de Prado, naglasili su značaj Zeničko-dobojskog kantona za privredu BiH.

Sastanak s predstavnicima poslovne zajednice je jedna od aktivnosti koje se danas održavaju u Zenici u okviru posjete ambasadora.

Zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Peterom Sorensenom, ambasadori su se sastali i s kantonalnim i općinskim organima samoprave, rektorom i studentima Zeničkog univerziteta i obišli Tehno park, kojem je data pomoć u iznosu od 400.000 eura iz sredstava instrumenta EU za pretpristupnu pomoć.

Obraćajući se medijima tokom posjete, ambasador Sorensen rekao je da se razgovor najvećim dijelom vodio oko zapošljavanja i stvaranja povoljnog privrednog ambijenta. Konstatovao je da Evropska unija ima čvrstu politiku kada je u pitanju kretanje Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

"To je od suštinskog značaja i ne može se dovoljno naglasiti. Međutim, da bi se i ostvarilo, vaše vlasti moraju da budu aktivne, a građani i instutucije treba da urade sve što je neophodno na svim nivoima”, izjavio je ambasador Sorensen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: