S Daviddijem obilazi birališta
8

Sorensen: BiH da pokaže da može imati kvalitetan izborni proces

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije Renzo Daviddi posjetili su danas izborno mjesto 136 na teritoriji općine Centar u Sarajevu.

Nakon obilaska ambasador Sorensen novinarima je kazao da je sastavni dio procesa priključenja EU da BiH još jednom pokaže da može imati kvalitetan izborni proces.

"To je ono što zajedno s kolegama iz diplomatskog kora i međunarodne zajednice činim na poziv Centralne izborne komisije. Dakle, posmatramo izbore na biračkim mjestima. Morat će se procijeniti kako je taj proces tekao. Shvatate da ne mogu reći šta sam dosad vidio ili šta ću vidjeti. Mi ćemo podnijeti izvještaj našim centrima i sve je to sastavni dio procesa", kazao je.

Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU prate današnje izbore, zajedno s kolegama iz diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u zemlji, a svrha monitoringa je da se na licu mjesta dobiju utisci o odvijanju izbora koji se danas održavaju u BiH. Praćenje izbora naglašava i predanost EU i njen interes za zdravu demokratiju i izborni proces u BiH.

Izborno mjesto 136 - Centar Sarajevo otvoreno je na vrijeme, a glasanje se dosad odvija bez problema.