Samo po zakonu
642

"Sono Medical" odustao od provjere respiratora i odgovorio na pitanja Agencije za javne nabavke

D. Be.
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktor kompanije Sono Medical Igor Kurjak rekao je za Klix.ba da je danas odgovorio na dva pitanja Agencije za javne nabavke BiH u vezi s kineskim respiratorima i da inžinjeri te firme neće provjeravati aparate dok se ne ispune svi zakonski uslovi.
Kako saznajemo, iz Agencije za javne nabavke su pitali da li je Sono Medical izabran kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, na što je odgovoreno da Sono medical nije izabran u postupku javne nabavke, jer je nije ni bilo.

Drugo pitanje je glasilo da li je donesena odluka o dodjeli ugovora, na što su iz Sono Medicala odgovorili da ne znaju da li je donesena ikakva odluka, jer u njoj nisu ni učestvovali.

Direktor firme Igor Kurjak za Klix.ba je ponovio da on nije potpisao nikakav ugovor o provjeri, instalaciji, održavanju ili servisiranju respiratora, već da je kontaktiran neformalnim putem i da je od njega zatražena pomoć u smislu da pogleda o kakvim se uređajima radi.

Naglašava da neće raditi mimo zakona, što znači da kompanija Sono Medical neće ni otvoriti kutiju respiratora dok sve stvari ne budu čiste i jasne.

"Javni organ treba procijeniti da li treba ili ne treba tender u okolnostima vanrednog stanja kakvo je trenutno. Mi to ne procjenjujemo niti odlučujemo. Nama kao firmi odgovara da se raspiše javna nabavka i da se prijave svi koji su zainteresovani i koji ispunjavaju uslove", kazao je Kurjak koji dodaje da on nije ni učestvovao u nabavci respiratora.

Za kraj je kazao da je onima koji su mu zatražili pomoć odmah rekao da će raditi samo po procedurama i pravilima koje nalažu zakoni i struka.

Iako su se iz FUCZ-a danas najavili da će donijeti respirator, do toga nije došlo. Sono Medical ih, očito, ne bi ni prihvatio.