Skidanje table na Palama
45

Sonja Karadžić-Jovičević se danas obraća javnosti: Spašava li Dodika sankcija EU?

N. V.
Sonja Karadžić-Jovičević (Foto: D. S./Klix.ba)
Sonja Karadžić-Jovičević (Foto: D. S./Klix.ba)
Javnosti će se danas u Banjoj Luci kao kćerka Radovana Karadžića obratiti Sonja Karadžić-Jovičević. Ona će se, s obzirom na to da ne istupa u ime stranke, vjerovatno oglasiti o aktuelnim dešavanjima u vezi s tablom s imenom njenog oca koja se nalazi na Palama.
U najavi press konferencije, koja će biti održana danas u 14 sati, stoji da će se obratiti Sonja Karadžić, kćerka Radovana Karadžića, što je javnosti bilo sasvim dovoljno da se zapitaju da li će se Sonja Karadžić obratiti povodom mogućeg skidanja table s imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama.

Iz SDS-a su rekli da Karadžić-Jovičević ne provodi nikakve stranačke aktivnosti te da oni nisu organizatori obraćanja javnosti, s obzirom na to da je riječ o privatnim pitanjima.

Mediji spekulišu da će ona danas stati u odbranu Milorada Dodika kojeg je međunarodna zajednica pritisnula da skine tablu postavljenu ispred studentskog doma u Palama ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama.

U razgovoru za Klix.ba Sonja Karadžić-Jovičević je potvrdila da će tema obraćanja biti porodične prirode, međutim nije željela reći da li je konkretno riječ o spornoj tabli.

Nakon što je Milorad Dodik održao svoj monolog na okruglom stolu UN-a, porasla je podrška međunarodne zajednice Valentinu Inzku i njegovim zahtjevima da se Dodiku uvedu sankcije ukoliko ne skine spornu tablu s imenom ratnog zločinca.

Vijeće EU je usvojilo uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za prekršitelje ljudskih prava, a to bi značilo da će Miloradu Dodiku, ukoliko se ogluši o uredbu, biti zabranjeno putovanje u EU, te da će mu biti zamrznuta imovina, ukoliko je ima u tim zemljama.

Jasno je da bi skidanje table značilo i političko samoubistvo Milorada Dodika ukoliko ne iznađe način da to uradi neko umjesto njega. Prvo se pojavljivala informacija da bi studenti koji žive u studentskom domu na Palama mogli sami zatražiti skidanje te table, no to bi bio poprilično "providan" način "pranja ruku".

Interesantno je i to da je i samo postavljanje table bila Dodikova predstava za javnost u Republici Srpskoj s obzirom na to da dom gdje je tabla postavljena uopšte nema u nazivu ime ovog zločinca.