Sjednica NSRS-a
2k

Sonja Karadžić bi da mijenja naziv Istočnog Sarajeva, predlaže "Sarajevo Republike Srpske"

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjoj Luci razmatranjem Prijedloga zakona o Gradu Istočno Sarajevo po hitnom postupku, a u raspravi je učestvovala i potpredsjednica tog entitetskog tijela Sonja Karadžić-Jovičević.

Zakon je predložio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na opštim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Jedino se u Istočnom Sarajevu, kako to u obrazloženju navodi SNSD, izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa izbornim zakonima RS i BiH.

Istočno Sarajevo je jedini grad u RS, koji u svom sastavu ima više opština, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993. godine, a posljednji put mijenjanim 2005. godine.

SNSD smatra kako je apsurdna činjenica da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh. entiteta.

Karadžić-Jovičević je ozbiljnu skupštinsku raspravu okrenula na populizam, kazavši kako želi prenijeti prijedlog iz jedne "prelijepe poruke" koju je dobila.

"Kad već mijenjamo neke stvari, oko grada srpsko (istočno) Sarajevo, 'ajte da probamo i da razmislimo o tome da mu promijenimo ime. Recimo, u smislu ovog prijedloga što se ne bi zvalo Sarajevo Republike Srpske. Pa neće biti ni istočno Sarajevo, većinom smješteno na jugu i na sjeveroistoku, evo neće biti ni srpsko pa da nekome smeta, da razmislimo ili da mi donesemo prijedlog koji ćete vi vjerovatno odbaciti, nek' se zove Sarajevo Republike Srpske", kazala je Karadžić-Jovičević.