BiH
8

Sonja Biserko za Klix.ba: Politička elita u Srbiji nije spremna da se suoči s genocidom u Srebrenici

Piše: N. Novalić
Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže za Klix.ba kako je istina o genocidu u Srebrenici u Srbiji osporavana od samog početka te da tek treba vidjeti ko su uhapšeni u jutrošnjoj akciji.

Sonja Biserko, dugogodišnja predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže za Klix.ba kako se jutrošnja hapšenja osumnjičenih za genocid u Srebrenici mogu dovesti u vezu s činjenicom da se ove godine navršava 20 godina od zločina u Srebrenici.

"Srbija mora reći nešto o toj temi, mada ne želim reći da su ova hapšenja samo radi toga, ona imaju neku simboličnu vrijednost. U svakom slučaju važno je da je Srbija krenula sa suđenjima ljudima koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici i Istočnoj Bosni“, kaže Biserko.

Ona podsjeća da je u Srbiji još 2005. godine prikazan snimak egzekucije srebreničkih žrtava u blizini Trnova, a da je poslije toga usvojena i Deklaracija o Srebrenici u Skupštini Srbije u kojoj se ipak ne kaže eksplicitno da se u Srebrenici desio genocid.

"Kada je ta Deklaracija usvajana, tadašnja opozicija, a današnja vlast, je demonstrativno napustila zasjedanje percipirajući to kao izdaju srpskog naroda. I danas ta politička elita negira genocid u Srebrenici nazivajući ga ratnim zločinom“, kaže Biserko podsjećajući da je vrlo širok pokret onih koji negiraju genocid, od akademskih krugova do političke elite.

Prema njenom mišljenju, ključno je da se vidi da li će se suditi samo izvršiocima ili i dužnosnicima koji su bili na višim položajima u policiji i vojsci. Biserko smatra da elite u Srbiji još uvijek nisu spremne da se suoče s činjenicom da se u Srbiji desio genocid.