Reakcija na presudu
9

Sonja Biserko: Presudom Vojislavu Šešelju ispravljena je greška loše vođenog procesa

Piše: I. Č.
Sonja Biserko (Foto: D. S./Klix.ba)
Sonja Biserko (Foto: D. S./Klix.ba)
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, prokomentarisala je za Klix.ba drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju, kazavši da je ispravljena greška koja je od početka bila očigledna u vrlo loše vođenom procesu.

"Najbitnije je istaći da su svjedoci koje je Tužilaštvo imalo pod pritiskom promijenili stranu. Da su oni ostali na strani Tužilaštva sigurno bi drugačije izgledala presuda i cijeli proces bi se još davno završio", kazala je Biserko.

Nadala se, kako kaže, da će presuda naposljetku biti preinačena u nešto drugo, jer bi bilo neozbiljno da ode bez ikakve "ispravke".

"Sud nije bio u stanju da ponovi proces zato što je prošlo puno vremena i ključni svjedoci više nisu bili na strani Tužilaštva. Ovo je neko srednje rješenje", kategorična je Biserko.

Istakla je da je važno što je Vojislav Šešelj proglašen krivim, bez obzira na to što se njegove aktivnosti, uglavnom, odnose na Vojvodinu.

"Očigledno je da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Hagu vodio računa da Šešelj dobije kaznu zatvora u periodu koji je već odležao", zaključila je Biserko.