BiH
1

Solana i Papandreou razgovarali sa članovima Predsjedništva BiH

Klix.ba
"Granice Bosne i Hercegovine neće se mijenjati, ali carinski i poreski sistem trebaju izmjene. Postojanje tri carine je neodrživo. To mora biti centralizirano, kako bi novac od poreza bio proslijeđen školama, bolnicama te iskorišten za izgradnju infrastrukture", kazao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost <b>Javier Solana</b> nakon susreta sa članovima državnog Predsjedništva. "Kriminal i korupcija nagrizaju bosanskohercegovačku ekonomiju. Stoga, tempo reformi treba pojačati", naglasio je <b>Georges Papandreou</b>, ministar vanjskih poslova Grčke, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Sa Javierom Solanom i Georgesom Papandreuom susreli su se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i njegovi zamjenici. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zadacima koji stoje pred novim vlastima na putu približavanja naše zemlje Evropskoj uniji. Terzić je naglasio snažan reformski kurs nove bosanskohercegovačke vlasti, istaknuvši da Bosna i Hercegovina nema alternativu na putu prema evropskim integracijama. On je dodao da je prvi korak u tom pravcu izrada studije izvodljivosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da očekuje da će bosanskohercegovačke vlasti imati dovoljno mudrosti i političke volje da te procese završe što prije.