FUCZ ima posla
42

Solak: Očekujemo prestanak padavina, ali će nivoi rijeka ipak rasti

Piše: D. B.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Topljenje snijega usljed juga i obilna kiša nastavljaju uzrokovati probleme u BiH, a direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak je za portal Klix.ba rekao da ima štete no da velike rijeke zasad ne prijete izlijevanjem te da se očekuje prestanak padavina, mada to ne znači da će se poplave povući.

Informacije o poplavama dolaze tokom cijelog dana iz okoline Sarajeva te iz Srednjobosanskog kantona.

"Zbog jakog juga koji je puhao i obilne kiše tokom jučerašnjeg dana i noći došlo je do bujica i izlijevanja manjih rijeka, zbog čega je nastala šteta u okolini Sarajeva, u Tarčinu, Kiseljaku, Busovači i dijelu prema Travniku. Imamo određenih problema, ali je najavljeno da će kiša polako prestajati padati u toku dana", izjavio je Solak.

Dobra vijest je da se očekuje poboljšanje vremenskih prilika, odnosno prestanak padavina.

"Od podneva pa do 15 sati se očekuje smanjenje, a potom i prestanak padavina, ali će nivoi rijeka ipak rasti. Imat ćemo posla, vidjet ćemo šta će se dalje događati", kazao je Solak.

Federalna uprava Civilne zaštite je spremno dočekala ovu situaciju te obavlja svoj posao i pruža podršku lokalnim civilnim zaštitama.

"U kontaktu smo s Agencijom za vode rijeke Save, pratimo nivoe velikih rijeka prije svega Bosne, Save. Sane i Une. Sve su u značajnom porastu, ali još uvijek ne prijeti izlijevanjem. To su nam najvažnije stvari, ali male rijeke prave probleme i poplave u dijelu Busovače, Pazarića i Tarčina. Pripremamo pumpe, čamce i ljudstvo koje ćemo uputiti ka ovim lokacijama kako bismo reagovali i ispumpali vodu iz kuća. Tamo su već civilne službe koje su tražile pomoć od nas. Nismo dizali puno ljudi, bit će nas oko 50, ali je ostatak u pripravnosti kako bismo mogli reagovati u slučaju nužde", rekao je direktor FUCZ.