BiH
132

Solak: Nema životno ugroženog stanovništva, ali moramo biti spremni na sve

Piše: J. H.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Mnogobrojni gradovi u Bosni i Hercegovini ponovo su poplavljeni. Najteža situacija je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojima su mnogobrojne porodice evakuisane i pokrenuta nova klizišta.

U Zeničko-dobojskom kantonu poplavljene su općine Zavidovići, Žepče, Zenica... Nekoliko naselja u ovom kantonu je ponovo u potpunosti odsječeno od putnih komunikacija. U općini Lukava u TK rijeka Tinja je odnijela pješački most, a mnogi lokalni putevi su u prekidu.

"Pripadnici Civilne zaštite proveli su cijelu noć na terenu pokušavajući osposobiti putne komunikacije kako bi se ljudi mogli evakuisati. Trenutno nemamo životno ugroženog stanovništva. Nivo rijeke Spreče je od sinoć porastao za metar. Vremenska prognoza je takva da nas ne očekuje ništa dobro i moramo biti spremni", kazao je za Klix.ba v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Lukavac, Srebrenik, Gračanica, Doboj istok, Banovići, Kladanj, Kalesija, Živinice samo su neke od općina koje su od sinoć zahvaćene poplavama.

"Razmjenjujemo informacije za Ministarstvom sigurnosti BiH i dostavljamo im izvještaje sa terena. Trenutno nemamo potrebu za angažiranjem vojske čija je mehanizacija na terenu i pomažu građanima", dodaje naš sagovornik.