BiH
25

Solak: Aktivirano nekoliko klizišta u Federaciji BiH, problem je bespravna gradnja

Piše: M. Nukić
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Situacija na terenu je pod kontrolom a ekipe Civilne zaštite su na terenu i pratit će situaciju tokom noći u područjima pogođenim poplavama, potvrdio je za naš portal Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Do sada nije bilo pojave novih klizišta čega smo se bojali. Bilo je odrona u Jablanici, Nemiloj, Željeznom Polju i Svrakama, ali niko nije bio ugrožen. Veliki je problem bespravna gradnja jer ljudi grade kuće na nestabilnom tlu. Definitivno lokalna zajednica mora prihvatiti obavezu da to riješi. Mi smo tu i pomoći ćemo svima. Spremni smo da reagujemo u svakom trenutku", rekao je Solak za Klix.ba.

Padavine su prestale što je veliko olakšanje za sve stanovnike poplavljenih područja. No, vodostaj rijeke Bosne je u porastu na području Zenice, dok je na području Reljeva u padu. U porastu je i vodostaj rijeke Jale i Une. Vodostaj Sane je nakon višestanog rasta počeo opadati.

Meterolozi za sutra najavljuju nove padavine. Očekivana količina padavina u toku 24 sata je od 15 do 40 litara po metru kvadratnom na jugu i jugozapadu zemlje, a u ostatku naše zemlje od 2 do 10 litara po metru kvadratnom.