BiH
18

Sojenice, čardaklije, sehare: Kako se stanovalo u BiH u 19. vijeku

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U kakvim su kućama Bosanci i Hercegovci živjeli, šta se u njima nalazilo, koji alat su koristili za poslove u kući i van nje, a uglavnom su ga sami izrađivali, u 19. i s početka 20. vijeka predstavljeno je na izložbi nazvanoj "Modeli tradicionalnih kuća s elementima pokućstva".

Uz izvođenje sevdalinke, izložba koju su nekoliko mjeseci pripremali uposlenici Odjeljenja za etnologiju, danas je zvanično otvorena u Zemaljskom muzeju BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić ocijenio je da se stanovanje još od prahistorije nije promijenilo, odnosno suštinskih razlika gotovo da i nema, iako danas postoje savremenije stvari.

Istaknuto je da je postavljanje ove izložbe važno da bi se tradicionalni oblici života sačuvali od zaborava te je ovo prava prilika da se vidi kako se tada živjelo i šta se koristilo u svakodnevnici.

Načelnica Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja Nirha Efendić pojasnila je da su postojale četiri vrste gradnje i to kuća kula koja predstavlja stambeno-fortifikacijski objekt gdje su boravili bogati veleposjednici dok ostala tri tipa kuća predstavljaju tipove stambene arhitekture seoskog stanovništva (sojenice, kuća od kamena i čardaklija).

U četiri cjeline predstavljeni su modeli kuća rađeni prema autentičnim stambenim zgradama i predstavljaju modele šireg stambenog kompleksa, odnosno glavnu zgradu, pomoćne stambene objekte, uređenje enterijera stambenog prostora te dio mobilijara poput pribora za kosidbu, prostirke, kace, sehare i ćilime.

Arhitekt i profesor Muhamed Hamidović je ocijenio da se gledajući izložbu može vidjeti kako se živjelo u ruralnoj, a kako u gradskoj sredini jer je kuća kula bila namještena kao i kuće u gradu, a predstavljena je i maketa takozvane otvorene kuće, koja je imala samo jednu odvojenu prostoriju za spavanje.

Modeli kuća izrađeni su po uzoru na stambenu arhitekturu iz Livanjskog polja, Sarajevskog polja, Posavine te iz Hercegovine.

Izložba, koja svjedoči o načinu života ljudi u ovim kućama za posjetitelje će biti otvorena do kraja godine, a ona je uvod u postavljanje stalne izložbene postavke ovog odjeljenja.