Naknadna pamet
6

Softver za plagijate na banjalučkom univerzitetu do kraja semestra

Piše: M. Travar
Milan Mataruga (Foto: Klix.ba)
Milan Mataruga (Foto: Klix.ba)
Prema najavama iz Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, do kraja semestra bi na ovom univerzitetu trebalo da bude instaliran softver koji će utvrditi da li je neki naučni rad plagijat ili ne.

“Raspisali smo javni poziv za softver koji prepoznaje plagijate, koštat će nešto više od 6.000 KM i sada očekujemo ponude međunarodnih kompanija. Senat univerziteta je prije tri mjeseca donio Pravilnik o etičkom i profesionalnom kodeksu, a u ponedjeljak 12. juna bit će izabran predsjednik etičkog komiteta koji će se baviti plagijatima na univerzitetu. Cilj nam je da se ne ponavljaju slučajevi kakav smo imali na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, odnosno da ih ima što manje", rekao je rektor Milan Mataruga.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci je prethodno saopštio da su naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati i zatražio od Senata banjalučkog Univerziteta da te profesore udalji iz nastave. Senat će zasjedati 29. juna.

Inicijativa za nabavljanje tzv. lovaca na plagijate traje već mjesecima, a većina javnih univerziteta u BiH je najavila da će ih nabaviti, čime bi bilo zaustavljeno prepisivanje i plagiranje seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.