BiH
5

Softić-Telalović: Popis je završni čin etničkog čišćenja

FENA
Senada Telalović-Softić
Senada Telalović-Softić
Vijeće bh. organizacija Australije ocjenjuje da popis građana u inozemstvu predstavlja završni čin etničkog čišćenja te poručuje da "ovo nije popis dijaspore, ovo je izigravanje dijaspore".

"Jedino što u ovom trenutku možemo i trebamo učiniti jest da na bilo koji način učestvujemo u popisu, ali samo u Bosni i Hercegovini, a nikako u ovom popisu putem interneta", navela je u saopćenju glasnogovornica Vijeća bh. organizacija Australije Senada Softić-Telalović.

Ovo vijeće apelira na bh. građane u Australiji da dostave rodbini u BiH svoj jedinstveni matični broj koji se nalazi na rodnom listu i da ih rodbina upiše u popis u BiH u skladu sa zakonom te poručuje "da ne dozvole da RS bude proglašena isključivo srpskim entitetom".

"Ne učestvujte u popisu dijaspore putem web prijave, ni pod koju cijenu, samo ako je ikako moguće budite dio popisa u BiH kao građani koji su trenutno van BiH, budite dio otpora, jer ovo je dio statističkog rata koji će imati značajne posljedice, kako za BiH, tako i za njene građane, a najviše na štetu Bošnjaka", poručuju iz Vijeća bh. organizacija Australije.

Tvrde da predstavnici Ambasade BiH u Australiji obilaze, kako navode, isključivo bošnjačke zajednice ili bh. zajednice u kojima su Bošnjaci većinski članovi i pozivaju ih da se "sami popišu kao dio dijaspore, dok iste upute ne propagiraju u hrvatskim i srpskim zajednicama".

"Gotovo sve krovne organizacije i zajednice bh. dijaspore u svijetu ne podržavaju popis bh. dijaspore u ovom obliku. Vijeće BiH organizacija Australije je javno pozvalo dijasporu, kako u Australiji tako i u svijetu, da bojkotuju ovaj popis za dijasporu, smatrajući da je ovaj proces samopopisivanja (po volji) ništa drugo nego ismijavanje dijaspore", stav je Vijeća bh. organizacija Australije iznesen u saopćenju.

Dodaju da i uposlenici Agencije za statistiku BiH javno kazuju da ovo nije pravi popis dijaspore te ističu da je potreban jedan temeljit popis, koji bi trebalo obaviti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali "za njega treba odrediti mnogo više vremena i uspostaviti prave procese".

"Ovo nije popis dijaspore jer nema nikakve odlike pravog popisa, ovo je bacanje prašine u oči ljudima i iskorištavanje bh. zajednica (volontera u zajednicama) da rade posao jedne državne administracije, da uvjeravaju građane da je ovo "popis", a u suštini ovo je kamuflaža nerada i nebrige jedne države prema svojim građanima, 1,3 miliona njih, od kojih je oko 80 posto protjeranih", smatraju u Vijeću bh. organizacija Australije.