BiH
0

Softić: Parlament ne smije biti talac političkih nesuglasica

FENA
Safet Softić (Foto: Anadolija)
Safet Softić (Foto: Anadolija)
Parlament ne smije biti talac političkih nesuglasica, izjavio je danas Agenciji Fena Safet Softić iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) nakon vijesti da su u Parlamentu Federacije BiH odgođene sjednice tog doma, koje su bile najavljene za 10. i 11., a potom i za 23. i 24. oktobar.

"Ako postoji parlamentarna većina, kako se tvrdi, nema nikakvog razloga za odgađanje, a ako ne, treba da se kaže da je to 'ispuhan balon'", kazao je Softić za Fenu.

Sjednice Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu, najavljene za 10. i 11., kao i za 23. i 24. oktobar u Sarajevu, odgođene su na zahtjev poslaničkih klubova Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), rečeno je danas Feni iz Ureda predsjedavajućeg Fehima Škaljića (SBBBiH).

Upravo te stranke i Hrvatska demokratska zajednica 1990, proglasile su novu parlamentarnu većinu u kojoj je SDP najuticajniji član, i to nakon ljetošnjeg objavljivanja SDP-a da je raskinuo koaliciju sa SDA, članicom dotadašnje većine.

Odgađanje sjednica Predstavničkog doma, kao i Softićeva opaska o parlamentarnoj većini, dolaze u momentu kad je SDA, dugogodišnji učesnik u vlasti BiH, nakon nešto slabijih rezultata na općim izborima 2010. godine, ponovno zabilježila značajan uspjeh na lokalnim izborima u zemlji održanim prije dva dana.