BiH
2

Selimović: Sjednice su otkazane zbog dodatnih konsultacija

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Jasenko Selimović izjavio je Agenciji Fena da je razlog za odgađanje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koje su bile najavljene za 10. i 11. a potom i za 23. i 24. oktobar, isključivo u predloženom obimnom dnevnom redu, odnosno u potrebnim dodatnim konsultacijama unutar Kluba o najavljenim tačkama, među kojima su brojni zakoni.

S tim su se saglasile i kolege iz poslaničkih klubova Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je Selimović, uz isticanje da su zbog lokalnih izbora u našoj zemlji stranački predstavnici bili pojačano angažirani u predizbornim aktivnostima.

Sjednice nisu otkazane već samo vremenski pomjerene, naglašava Selimović.

Obavijest o odgodi navedenih oktobarskih sjednica službeno je danas upućena poslanicima iz Ureda predsjedavajućeg Predstavničkog doma Fehima Škaljića.

Odgoda je na zahtjev poslaničkih klubova SDP-a, HDZ-a BiH i SBBBiH, uz konsultaciju s federalnim premijerom, navedeno je u Škaljićevoj obavijesti uz naglašavanje da će novi datumi sjednica biti utvrđeni naknadno.

U obilju predloženih tačaka dnevnog reda su izmjene Zakona o krivičnom postupku, zatim Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima kao i Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Tu su i najavljene izmjene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo te još mnogi zakonski i drugi akti.