{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Softić, Nović i Tadić: Predstavnički dom neće usvojiti izmjene Izbornog zakona

F
FENA
19.7.2017. u 17:13
29
59
Softić, Nović i Tadić: Predstavnički dom neće usvojiti izmjene Izbornog zakona
29
Softić, Nović i Tadić: Predstavnički dom neće usvojiti izmjene Izbornog zakona
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Safet Softić, predsjedavajući i delegat Kluba Srba Sredoje Nović i Ognjen Tadić izjavili su novinarima da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su danas na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda usvojene na sjednici Doma naroda, neće dobiti podršku u Predstavničkom domu PSBiH.
"Iz formalnih razloga nije nam jasno zbog čega predlagač stavlja ovako važan zakon u hitnu proceduru bez mogućnosti da delegati na bilo koji način amandmanima utiču na sadržaj ponuđenog teksta. Glasali smo protiv tog prijedloga jer smatramo da rješenja Kluba Hrvata uvode još veći stepen diskriminacije u izborno zakonodavstvo", kazao je Softić.

Klub Bošnjaka je na jednoj od ranijih sjednica predloženi zakon proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, te je predmet upućen Ustavom sudu BiH koji je utvrdio da prijedlogom tog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda i da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Navodeći da je bilo bolje da je Prijedlog Kluba Hrvata bio upućen u redovnu proceduru, Nović naglašava da je trebalo biti više dogovora među političkim partijama o pitanja u vezi s izbornim procesom.

"Mislim da taj zakon neće proći u Predstavničkom domu i očekivati je novi izborni zakon, koji donosi nešto novo i mislim da će se prvi put nakon rata moći uspostaviti da i Srbi imaju svoj klub. Također, po tom prijedlogu neće više biti mogućnost da kantoni predlažu, kako je to do sada bilo, u skupštinama već da će biti zagarantovano mjesto Srbima u Domu naroda Parlamenta FBiH", kazao je Nović.

Tadić je uvjeren da će prije zakazivanja narednih općih izbora u oktobru 2018. godine pitanja koja se tiču odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Denisa Zvizdića biti riješena.

"Shodno tome mislim da je razuman stav delegata iz reda Saveza za promjene i Srpske demokratske stranke da ni na koji način ne stvaraju dodatne tenzije u ovoj situaciji i da otvoreno pitanje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata u ovoj prvoj fazi prepuste njima uz nadu da će oni taj dogovor postići uskoro te da ćemo zajedno prema utvrđenom dogovoru imati priliku da se izjasnimo također u parlamentarnoj proceduri", kazao je Tadić.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

"Rasprava je pokazala da čak ni odluke Ustavnog suda BiH nisu razriješile pitanja koja su postavljali delegati Kluba Bošnjaka. Najviše su išli na to da u Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti po sadašnjem našem prijedlogu predstavnika iz Livanjskog i Posavskog kantona. Naravno da smo naš prijedlog zakona pravili prema formulama, a to je broj stanovnika u jednom kantonu, odnosno ukupan broj Srba, Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije. Dom naroda Parlamenta FBiH nije zbir naroda iz kantona", izjavila je delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas.

Za predloženi zakon glasalo je osam delegata, četiri su bila protiv, a dva suzdržana. Iz Federacije je pet delegata bilo "za“ i četiri protiv dok su iz RS-a tri delegata glasala “za“, a dva su bila suzdržana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: