BiH
0

Softić: Nema informacija o terminu objavljivanja presude u procesu BiH protiv Srbije i Crne Gore

FENA
Sakib Softić
Sakib Softić
Agent za tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ) Sakib Softić danas je izjavio u Sarajevu da on još nema ni zvaničnih ni nezvaničnih informacija o terminu objavljivanja sudske presude u ovom predmetu.

Softić ne zna ni u kom se pravcu odvija sudsko vijećanje jer je tajno, pa informacije koje navodno «procure», smatra pukim spekulacijama.

«Rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom, za mene bi bilo iznenađenje ukoliko presuda ne bude objavljena do 1. maja. Sud je pritisnut i drugim predmetima, gdje su zakazani termini započinjanja i održavanja sudskih prasprava, što je još jedan razlog zbog kojeg vrlo brzo očekujem poziv za objavljivanje presude», izjavio je Softić na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organiziranoj o temi «Tužba BiH protiv SRJ (Srbija i Crna Gora) - kakvu presudu očekujemo?»

On vjeruje da će Sud donijeti nepristrasnu odluku na osnovu utvrđenih činjenica te savjesne i brižljive ocjene dokaza koje su stranke iznijele u postupku.

«Sudska je istina da je počinjen genocid u BiH. O tome već imamo jednu pravosnažnu i nepravosnažnu presudu pred Haškim tribunalom. Međutim, razočaran sam činjenicom da Međunarodni krivični sud nije dosad oglasio krivim nijednog visokog oficira vojske Jugoslavije, koji nije u isto vrijeme bio i pripadnik vojske RS-a, za zločine u BiH. Optužbi ima, ali nema presuda. Ponekad se zapitam da li je to odgađanje u vezi s ovim postupkom pred ICJ-em», riječi su Sakiba Softića.

Na današnjoj tribini VKBI-ja on je podsjetio da je bosanskohercegovačka tužba usmjerena i protiv Srbije i protiv Crne Gore i da dogovor ovih dviju država da Srbija preuzima članstvo u međunarodnim organizacijama i međunarodnim ugovorima bivše zajedničke države, a Crna Gora ima čistu prošlost, ne obavezuje BiH.

Softić je također kazao da tužba BiH nije usmjerena protiv naroda, već protiv država. Pravne osobe imaju vlastiti subjektivitet koji nije identičan subjektivitetu pojedinaca koji su njihovi članovi, odnosno u ovom slučaju državljani. Prema tome, ne traži se utvrđivanje kolektivne krivice naroda, već odgovornost država kao pravnih subjekata, zaključio je Softić.

Drugi gost na današnjoj tribini, direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti Smail Čekić, kazao je da se na osnovu brojnih relevantnih izvora različite provenijencije pouzdano može utvrditi da je na Republiku BiH izvršena klasična oružana agresija, a na okupiranim teritorijama i opsjednutim gradovima nad Bošnjacima izvršen najteži zločin - zločin genocida.

«Agresija na RBiH i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata države SRJ, njenih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, upravnog, vojnog i policijskog vrha te njihovih petokolonaša, kolaboracionista i plaćenika», izjavio je između ostalog Čekić.

Govorio je i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća fra Luka Markešić, a on od presude u Haagu očekuje da bude pravedna radi zadovoljštine za žrtve, sprječavanja novog zločina na BiH i novih žrtava te radi pomirenja sadašnjih i budućih pokoljenja.

Tužba BiH protiv SRJ za kršenje Konvencije o genocidu pokrenuta je marta 2003. godine. SRJ je radila na onemogućavanju i odgađanju početka. Proces je započeo februara 2006., a rasprava okončana maja iste godine.

Bosna i Hercegovina očekuje konačnu presudu.