Potrebna odluka
38

Softić: Dva puta smo pisali Vijeću ministara zbog MMF-a, nećemo raditi ništa protuzakonito

A. Z.
Senad Softić (Foto: Klix.ba)
Senad Softić (Foto: Klix.ba)
Novac MMF-a ostat će na računu Centralne banke BiH sve dok Vijeće ministara ne donese posebnu odluku na osnovu koje može biti podijeljen. Guverner Senad Softić ističe da neće uraditi ništa protuzakonito, te da je dva puta pisao Vijeću ministara zbog ovog problema.
"Centralna banka radi u skladu s procedurama i odlukama objavljenim u službenom listu, a odluka vezana za 330 miliona eura od MMF-a predvidjela je da je za podjelu novca potrebna posebna odluka. Ja neću uraditi ništa protuzakonito što bi kompromitiralo banku kao nezavisnu instituciju i mene kao guvernera", kazao je Softić za Klix.ba.

Softić ističe i da je dva puta (4. i 15. maja) pisao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji navodeći da je Centralnoj banci potrebna odluka kako bi sredstva mogla biti raspoređena.

No, Tegeltija smatra da nema prepreke za isplaćivanje novca MMF-a i ne razumije šta Centralna banka čeka.

"Smatram da Centralna banka ima sve što je potrebno da se sredstva isplate entitetima i Brčko Distriktu i ne vidim nikakvu potrebu i da se donosi neka nova odluka. Ovo je nepotrebna priča oko raspodjele sredstava", kazao je Tegeltija nakon sjednice Vijeća ministara 21. maja.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 23. aprila donijelo odluku kojom je ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi dalo ovlaštenja za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a, u kojoj se navodi da će sredstva koja budu povučena na osnovu promisorne note biti raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Osim promisorne note Ministarstva finansija i trezora, za raspodjelu sredstava treba dodatni dokument, odnosno odluka Vijeća ministara. Takva odluka nije donesena, što znači da još uvijek nisu stvoreni svi preduslovi za distribuciju novca prema nižim nivoima vlasti.

Sredstva se nalaze na depozitnom računu Ministarstva finansija za MMF transakcije i bit će podijeljena u skladu s instrukcijama ovog ministarstva, a koje će se temeljiti na posebnoj odluci Vijeća ministara o raspodjeli sredstava.

"Nedostajuća posebna Odluka Vijeća ministara formalno-pravno predstavlja preduslov za dalje postupanje Centralne banke u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumijevanju od 20. aprila. U protivnom, postupanjem Centralne banke bez te odluke, CBBiH bi došla u situaciju da krši donesenu odluku Vijeća ministara od 23. aprila, kao i druge propise koji definiraju ulogu i obaveze CBBiH kao fiskalnog agenta BiH", navedeno je u odluci Vijeća ministara.

Pojednostavljeno, Centralna banka BiH ne može novac s računa Ministarstva finansija uplatiti na neki drugi račun bez naloga ovog ministarstva.

Podsjećamo, Vijeću ministara BiH već tri puta nije pošlo za rukom da se dogovori o raspodjeli sredstava koja su već mjesec dana na računu. Od samog početka sporno je to što HDZ BiH insistira na tome da u svemu učestvuju kantoni, čemu se probosanske stranke protive uz obrazloženje da je do sada sve išlo isključivo preko entiteta. Ministri iz SDA, SBB-a i DF-a u Vijeću ministara ne pristaju na prijedlog Vjekoslava Bevande da Vijeće ministara usvoji odluku koja se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje.

Kako smo ranije objavili, pojedini ministri u Vijeću ministara bi da Centralna banka pusti novac s računa ka entitetskim ministarstvima finansija i da se tako otpetlja čvor. No, istovremeno niko ne želi staviti potpis na takvu odluku, a bez potpisa nema ni novca.