BiH
0

Softić: 2. decembra imenovanje novog rukovodstva Predstavničkog doma FBiH

FENA
Safet Softić
Safet Softić
Predsjedavajući Safet Softić očekuje da će na konstituirajućoj sjednici novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, najavljenoj za 2. decembar u Sarajevu, osim polaganja zakletve novoizabranih poslanika, biti imenovano i novo rukovodstvo Doma, ali još ne želi govoriti o mogućim imenima.

Očekuje, kaže, da će 2. decembra imati i službeno dostavljena imena kandidata za rukovodne funkcije - predsjedavajućeg i dvoje dopredsjedavajućih.

U svojstvu dosadašnjeg predsjedavajućeg, Softić će otvoriti konstituirajuću sjednicu i voditi je dok ne bude imenovano novo rukovodstvo.

Parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine treba da formiraju Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta, ali s obzirom na to kako se odvija proces formiranja nekih skupština u kantonima u kojima je za (skupštinsku) većinu potrebno pridruživanje stranaka s manje osvojenih mandata, Softić je ranije kazao da nije isključena mogućnost razgovora o pridruživanju neke od tih "pratilica" i trojci na federalnom nivou.

"Trojka" već ima 56 mandata, za većinu je trebalo najmanje 50 jer Predstavnički dom ima ukupno 98 mjesta.