Komentari (71)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne mozes u isto vrijeme uciti vjeronauk i kriticki razmisljati. Izbor je vas.
ne treba biti zatucan i ograničen, treba poznavati sve religije, običaje...škola bi trebala to da podučava u vidu nekog opšteg predmeta, npr."etika-teologija-etc."...a svi ostali, koji vjeri žele posvetiti više pažnje, to mogu prakticirati u slobodnom vremenu...
Tužno je što na našim prostorima vjeronauk u škole uvodi iz inata i zlobe a ne zbog nauka. Propagatori ovakvih ideja su obično ljudi bez vjere u Boga i istu koriste u spostvene i lične interese, političke i osvetničke. Upravo one ideje koje svaka vjera naziva dvoličnim i smatra ih jednim od najvećih grijehova. Vjeronauk sam po sebi nije pogrdan i izuzetno je koristan ako se izučava iskreno.
Po cemu je koristan? Imas li primjer?
@sbiloko „Allah zahtjeva da se svačije pravo poštuje i naređuje da se dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje, da pouku primite, On vas savjetuje!“ (En- Nahl, 90.)
PRIKAŽI ODGOVORE (25)
Ma svakako bježe sa časova, puše šiše i slušaju džale i bube. ta će njima vjeronauka.
Problem nije u vjerskom obrazovanju školaraca već izražen visok stepen pedofilije kod vjerskih službenika pravoslavne konfesije.
Živio sam u njemačkoj od 1992 do 1998. Tamo škole imaju vjeronauku (katholische i evangelische kirche). Ko želi ne mora ići.
upravo..........ko zeli ne mora ici..........a ne obaveza
to je najbolje rjesenje...problem je sto djeca nece pa kroz skolu pokusavaju naturiti
eto popovima, hodzama i svecenicima jos jedan dodatni prihod
apsolutno NE....vjeri nije mjesto u skoli....ko hoce nek ide u crkvu/dzamiju pa uci o vjeri
@ogledalce u rs-u nema dzamija vise slabo skroz preko 600 ih je sruseno od strane diksona,Bosnjaci moraju uciti i izucavati svoju religiju da nam se nebi desile 90-te opet.
@MarsellusWallace pricas gluposti.....dzamija i crkava duz BiH koliko hoces.......u mom gradu vise ne znam s koje strane vise pisti i vristi i zvoni........
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Mislim da bi nam ona prava i iskrena vjera u Boga svima pomogla.
aha..........ko moze da vjeruje u bajke !
Pravi vjernik nije licemjer i lazov, ne zeli zlo i ne mrzi. Mete ispred svoje avlije. U Bosni ima svega osim vjere. Sta fali Italiji ? Spaniji ? Austriji ?? Japnu i njhivom budizmu ??? Skandinavija je sva ateiaticka ali nije to kljuc njihovog uspjeha, jer je i Vijetnam ateisticki.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)