NSRS usvojio inicijativu
5

Socijalno ugroženi osnovci u RS-u će od sljedeće godine imati besplatne udžbenike

Piše: M. N.
Učenici osnovnih škola u Republici Srpskoj koji su iz socijalno ugroženih kategorija dobijat će besplatne udžbenike od sljedeće školske godine, a radit će se i na novom zakonu kojim će besplatni udžbenici biti dostupni svim osnovcima.

Narodna skupština RS usvojila je inicijativu za besplatne udžbenike koju je pokrenuo banjalučki atletičar i mladi političar Duško Tadić, a potpisi su prikupljani nekoliko dana u novembru prošle godine. Prikupljeno je više od 4.500 potpisa.

Poslanici su izglasali i zaključak u kojem se navodi da bi besplatne udžbenike mogle prvo dobiti socijalno ugrožene kategorije od 2020.godine, Vladi RS su predložili da izradi zakon koji bi trebalo da osigura besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RS-u.

"Da li će to na početku biti treći i četvrt ili osmi i deveti razred, vidjet ćemo šta će odlučiti. Ovo je samo prvi korak i sigurno će ih biti još u narednom periodu dok se ne osiguraju udžbenici za sve osnovce. Mi vjerujemo u ovu inicijativu i zato ćemo na realizaciji udžbenika raditi do kraja", rekao je Duško Tadić.

U inicijativi se navodi kako osnovne škole u RS-u pohađa 91.500 učenika, a da je cijena jednog kompleta udžbenika između 86 i 188 KM. Procjenjuju da je za besplatne udžbenike za svako dijete potreban iznos od 10 do 12 miliona KM.

Inicijativa je usvojena sa 66 glasova za i jednim suzdržanim.