BiH
1.1k

Socijalna psihologinja Sabina Čehajić-Clancy je profesorica i istraživačica na prestižnom Stanfordu

Piše: Lejla Čolak
Sabina Čehajić-Clancy iz Sarajeva je uspješna socijalna psihologinja. Njen je doktorat iz 2008. godine proglašen najboljim iz oblasti socijalne psihologije na svijetu, radove je objavljivala u značajnim svjetskim naučnim časopisima, a trenutno je gostujuća profesorica i istraživačica na prestižnom američkom Stanford univerzitetu.

Sabina Čehajić-Clancy je rođena u Sarajevu 1980. godine. Kao izbjeglica je provela četiri godine u Njemačkoj, gdje je pohađala gimnaziju. Po povratku u Sarajevo završava Drugu gimnaziju, nakon čega upisuje psihologiju na Filozofskom fakultetu i diplomira na ovom odsjeku kao prva u generaciji.

Nakon završenog studija, kao stipendistica Britanske vlade, Čehajić-Clancy odlazi u Veliku Britaniju na univerzitet Sussex, gdje njen magistarski rad rezultira sa dva naučna rada objavljena u prestižnim naučnim časopisima.

Iz tog razloga je ovaj univerzitet odlučuje nagraditi doktorskim studijem koji završava 2008. godine pod mentorstvom poznatog profesora Ruperta Browna.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Najbolji doktorat u svijetu iz oblasti socijalne psihologije

Sabinin doktorski rad 2008. godine je proglašen najboljim doktoratom u svijetu iz područja socijalne psihologije, čime su joj se otvorila mnoga vrata i dobila je brojne ponude za naučno-istraživačke pozicije, uglavnom u SAD-u.

Ipak, Sabina se odlučuje vratiti u BiH, gdje počinje raditi na SSST univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka.

"Tu mi se pružila prilika da predajem predmete iz svoje struke i ekspertize - politička psihologija, metode istraživanja, psihologija konflikta i pomirenja i sl, kao i da svoje znanje i vrijednosti podijelim sa mladima iz BIH. Pored toga, u prilici sam da nastavim intenzivno raditi na svojim naučnim istraživanjima u polju suočavanja sa prošlošću i pomirenjem", govori Čehajić-Clancy za Klix.ba.

U periodu od 2008-2014. Sabina Čehajić-Clancy je objavila preko dvadeset naučnih radova u referentnim svjetskim časopisima, a svoja je istraživanja prezentirala na velikom broju međunarodnih konferencija.

Pored toga, pokrenula je prvi magistarski studij iz područja izučavanja konflikta i pomirenja, a zajedno sa kolegama sa SSST Univerziteta, Velike Britanije i SAD-a inicirala nekoliko veoma bitnih istračivačkih projekata. Uz sve to je objavila i knjigu, a zajedno s kolegom Namikom Kabilom napravila i film...

Stanford joj je produžio stipendiju za još dvije godine

Zadnjih pet godina, ova socijalna psihologinja surađuje sa odsjekom za psihologiju na američkom Stanford univerzitetu, a 2014. godine dobija Fulbrightovu stipendiju i odlazi na Stanford kao gostujuća profesorica i naučna istraživačica.

Čehajić-Clancy trenutno radi na odsjeku sa psihologiju u laboratoriju prof. Jamesa Grossa gdje ispituje uticaj emocija na procese socijalne identifikacije. Odsjek za psihologiju na Stanfordu važi kao najbolji u svijetu i tu vodeću poziciju zadržava već decenijama, a temelji teorija i naučnih saznanja u svim disciplinama psihologije su začeti upravo na ovoj instituciji.

Sa Stanforda se vratila prije nekoliko sedmica, no s obzirom na zaista uspješnu saradnju koju su ostvarili, pozicija gostujuće profesorice joj je produžena za još dvije godine.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

"Moj boravak i rad na takvoj instituciji je teško dočarati riječima. Raditi na Stanfordu znači biti na izvoru ideja, progresa, a pri tome biti okruženi jednom nevjerovatnom količinom kreativne energije i znanja. Pored svakodnevnog rada na istraživanjima, pisanju i čitanju, neizostavan dio dana jesu upravo diskusije o najnovijim naučnim saznanjima. Sjećam se jednog razgovora s kolegama u vezi jedne ideje za istraživanje. Ja sam počela da postavljam pitanja koja se tiču direktno resursa tj. mogućnosti i ograničenja (bilo da su finansijska, vremenska, ljudska ili sl). Na to moje pitanje, kolega se samo okrenuo i rekao: 'Ovdje nema nikavih ograničenja. Ovdje su samo ideje bitne", ispričala nam je Čehajić-Clancy.

Postkonfliktno društvo i identifikacija sa nacionalnim skupinama

Istraživanja na kojima Čehajić-Clancy radi na Stanford univerzitetu temelje se na eksperimentalnim studijama koje provode ili u laboratorijama u kampusu ili putem interneta gdje se koriste uzorcima iz cijele SAD. Pored toga, empirijske studije provode i u BIH, Izraelu i sl.

"Cilj ovog istraživanja jeste utvrditi na koji način indukcija pozitivnih emocija i samoafirmacija utiče na potrebu da se identificiramo sa različitim grupama. Nas naročito interesuje identifikacija sa nacionalnim skupinama jer nam je cilj utvrditi na koji način možemo iskoristiti emocije i smanjiti potrebu za identifikacijom. Kao što znamo, visok stepen identifikacije rezultira pogoršanim međugrupnim odnosima, predrasudama i sl", pojašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sabina Čehajić-Clancy je supruga Tima Clancya, autora bloga The Bosnia Guy na kojem promoviše našu zemlju i bh. turizam u svijetu. Tima Clancyja, koji je irsko-američkog porijekla, a već dvadeset godina živi i radi u Sarajevu, Vijeće ministara BiH je 2014. godine zvanično proglasilo bh. državljaninom, a ove je godine, zajedno uz fotografa Jima Marshalla nagrađen Šestoaprilskom nagradom za doprinos širenju pozitivne slike o Sarajevu i BiH.