Reakcija kolega
0

Socijaldemokrate BiH o hapšenju Bijedića: Tužilaštvo vrši pritisak na našu stranku

A. K.
Socijaldemokrate BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokrate BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom akcije Tužilaštva TK i SIPA-e u kojoj je, između ostalog uhapšen lider Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić oglasili su se iz te stranke, navodeći da tuzlansko pravosuđe vrši pritisak na njih.

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić i još pet osoba uhapšeni su danas zbog sumnje u počinjenje nekoliko krivičnih djela, a koja su dovela do namještanja tendera u Rudniku soli u Tuzlu vrijednosi pet i po miliona konvertibilnih maraka.

Tim povodom oglasili su se iz Socijaldemokrata BiH, potvrdivši da je opsežnom policijskom akcijom obuhvaćeno i nekoliko njihovih članova.

"Još uvijek nismo upoznati sa činjenicama na kojim se temelji istraga, te se ne možemo izjasniti o osnovanosti dramatičnih istražnih radnji, ali je nesporno da se u postupanju Tužilaštva itekako vidi očita namjera vršenja pritiska na Socijaldemokrate BiH. Javna je tajna da u Tuzlanskom kantonu godinama fukcionira klika koju štiti Tužilaštvo, kao i da su na tapetu i nišanu pravosudnih organa svi naši istaknuti članovi", kažu iz Socijaldemokrata BiH.

Navode da će osigurati punu saradnju sa tužilaštvom i neće braniti ničiji nezakoniti postupak, a posebno ne onaj koji se u skladu sa zakonom utvrdi i dokaže.

"Međutim, evidentno je da su u jutrošnjoj 'robusnoj akciji', osim osumnjičenih i potencijalni svjedoci, kojim se nezakonito oduzimaju mobilni telefoni, iako nisu optuženi. Svjedoci smo zabrinjavajućeg nivoa zloupotrebe tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, a očito je da jutrošnja robusna akcija protiv naših kadrova ima sve elemente 'dramatične kriminalizacije' većeg broja potpuno nedužnih ljudi", nastavljaju iz spomenute stranke.

Za njih je indikativno da se istraga vodi za slučaj u kome je najpovoljniji ponuđač pobijedio sa ubjedljivo jeftinijom ponudom od okvirno pet miliona maraka, dok je procijenjena vrijednost bila skoro osam miliona KM.

"Nameće se pitanje da li su možda oni koji su željeli da Rudnik i država plate osam umjesto pet miliona KM napravili problem potencijalno zainteresiranim za veću cijenu. Ne isključujemo mogućnost da je bilo koja osoba sa spiska osumnjičenih moglo načiniti svjesnu ili nenamjernu grešku, a ukoliko saznamo da je bilo greške podržat ćemo sve zakonske sankcije", poručili su.

Ukoliko se utvrdi da Tužilaštvo TK nema elemente za podizanje optužnice i dokazivanje krivnje, prema mišljenju Socijalemokrata BiH, sasvim sigurno je sazrelo vrijeme da se javno, putem VSTV-a i na svaki drugi, zakonom dozvoljeni način, postavi pitanje kakvu pravdu i u čije ime provodi Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.