|

Sobotka: BiH suočena sa ozbiljnim izazovima, pozitivno da se dijalog ne prekida

Sobotka: BiH suočena sa ozbiljnim izazovima, pozitivno da se dijalog ne prekida
22
F
FENA
11.4.2019. u 12:42
11
komentara
22

dijeljenja
1/6 Foto: D. S./Klix.ba
2/6 Foto: D. S./Klix.ba
3/6 Foto: D. S./Klix.ba
4/6 Foto: D. S./Klix.ba
5/6 Foto: D. S./Klix.ba
6/6 Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka istaknuo je danas u Sarajevu da Austrija prati i podržava, koliko je to moguće, put Bosne i Hercegovine prije svega prema kandidatskom statusu vezano za članstvo u EU, a onda i sam put približavanja i članstva.
"Stalo nam je i želimo da propratimo kretanje država ove regije na putu približavanja odnosno učlanjenja u EU. Na tom putu cijela regija suočena je sa zadacima koje sama mora obaviti, ali i EU sa svoje strane mora da uvijek iznova daje jasne signale u kom pravcu se regija kreće i kako stvari da se odvijaju", naglasio je novinarima nakon susreta sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Smatra važnim ohrabriti posebno mlade ljude, motivirati ih i angažirati da daju doprinos i putu približavanja Bosne i Hercegovine EU i prosperitetnoj budućnosti.

"Svjesni smo da je BiH suočena s velikim i ozbiljnim izazovima, ali je pozitivno da se dijalog ne prekida. Važno je da se ostane u razgovoru, radi na tome da se prevaziđe nepovjerenje, gradi povjerenje i da se zajedno napreduje u željenom pravcu", poručio je između ostalog Sobotka.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istaknula je dobre odnose Austrije i Bosne i Hercegovine u raznim oblastima, gosta je informirala o aktuelnoj političkoj situaciji, a razgovarali su i o članstvu u EU kao strateškom vanjsko-političkom cilju Bosne i Hercegovine.

"Članovi Kolegija informirali su gosta da u BiH postoji opći politički konsenzus u vezi pitanja EU, ali da je taj put u EU na neki način otežan i ispunjen određenim preprekama koje se tiču prije svega Bosne i Hercegovine", istaknula je.

Izražena je zahvalnost Austriji i za potporu što je pruža da bi BiH u budućnosti bila stabilna, sigurna i prosperitetna i članica u evropskim integracijama.

Susretom sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka započeo je radnu i prijateljsku posjetu Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...