BiH
0

SNSD za potpun popis stanovništva

FENA
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zalagat će se da se 2011.godine u BiH održi potpun popis stanovništva, uključujući i izjašnjavanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, rekao je predsjednik tog odbora Nebojša Radmanović.

On je, nakon sjednice u Banjoj Luci, rekao da je zaključeno da se „ne može van BiH, u bilo kojim institucijama, zastupati BiH samo na jednom jeziku, već da to treba činiti na jezicima svih konstitutivnih naroda“.

“Poznat je stav SNSD-a da BiH može uspjeti samo kao zajednica ravnopravnih naroda i eniteta. U tom smislu ravnopravnost podrazumijeva i jezičku ravnopravnost u BiH i van BiH“, ocjenio je Radmanović.

Izvršni odbor SNSD-a je zaključio da je Sporazum o vojnoj imovini u BiH, koji su potpisali premijeri entiteta i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kada je riječ o podijeli državne imovine, završena priča i da se mora odblokirati proces koji je blokiran, kako je naveo, odlukama visokog predstavnika u BiH.

Radmanović kaže da „to može biti i primjer rješavanja ostalih pitanja državne imovine koja moraju biti rješena u skladu sa Ustavom BiH".

Kada je u pitanju status Brčkog, Izvršni odbor SNSD-a ističe da se svi treba da potrude da se dođe do prihvatljivih zakonskih rješenja. „To automatski znači da SNSD u ovoj fazi misli da nije potrebo mjenjati Ustav da bismo rješili pitanje arbitraže u Brčkom, nego da je to moguće zakonskim putem“, rekao je on.

Također, SNSD zahtijeva od svih relavantnih faktora u BiH da se dogovore da budžeti mogu rasti samo po dogovoru u BiH i u skladu sa evropskim principima.

Konstatovano je, kazao je Radmanović, da umjesto da se situacija u BiH smiruje, ona se sve više komplikuje.

On je rekao da članovi SNSD u institucijma BiH imaju obavezu da rade isključivo po Ustavu BiH i da ne dozvole usvajanje bilo kakave odluke koja će ugroziti funkcionisanje entiteta mimo Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o predstojećim izborima, Radmanović očekuje da SNSD osvoji „skoro sva“ načelnička mjesta u RS-u, nekoliko u FBiH, "uz veliki broj odbornika“.