BiH
19

SNSD uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti svih akata Federalnog parlamenta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković potvrdio je da je Klub poslanika te stranke danas zvanično uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih akata koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituiranja 2014. godine.

Razlog je to što Klub Srba u Domu naroda tog zakonodavnog doma, kako tvrdi, nije konstituiran u skladu s ustavom i zakonom, jer nema 17 srpskih delegata, već 13 i onemogućeni su da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na bilo koji zakon.

Ovaj zahtjev u skladu je s jučerašnjom najavom entitetskog predsjednika Milorada Dodika, a Višković je potvrdio da rade i na apelaciji kojom će zatražiti i ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Višković je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je u Izbornom zakonu BiH jasno rečeno da Dom naroda ne može biti konstituiran, ukoliko se ne izaberu predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

"Prekršili su i taj zakon, jer je dozvoljeno konstituisanje tog doma s krnjim sastavom delegata srpskog naroda", dodao je.

Uz ovaj zahtjev dostavili su i spisak zakonskih rješenja, ukupno 43, koje je Federalni parlament usvojio od 2014. godine.

Traže od Ustavnog suda BiH da se ti zakoni ne primjenjuju dok se o njima ne izjasni.

Višković je negirao tvrdnje pojedinih opozicionara u RS-u da je vlast prevarila narod referendumom o 9. januaru kao Danu RS-a, jer Vlada priprema izmjene Zakona o praznicima u RS-u.

Kategoričan je da 9. januar ostaje kao Dan RS-a, a u skladu sa stavom koji su građani dali na referendumu.