NSRS
6

SNSD traži da SDS povuče deklaraciju o Dejtonu

FENA
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) počela je danas u Banjoj Luci sa očekivanim zakašnjenjem.

Do pomjeranja početka zasjedanja došlo je na zahtjev šefa Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Vukote Govedarice koji je zatražio konsultacije s Klubom, nakon što je na sjednici Kolegijuma uoči sjednice parlamenta šef Kluba SNSD-a Radovan Višković zatražio povlačenje s dnevnog reda Deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske.

Višković je tražio povlačenje deklaracije i njeno razmatranje na nekoj od narednih sjednica, kako bi tekst ovog dokumenta usaglasile sve političke partije sa sjedištem u RS. Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali nije naišla na podršku vladajućih stranaka u RS-u.

U tom SDS-ovom dokumentu pozivaju se sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes RS-a ističe se trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS", navodi se u predloženoj deklaraciji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, međutim, smatra da je deklaracija politikanstvo i da se SDS pokušava u svemu ugledati na SDA, koja je predlagala sličnu deklaraciju u Federalnom parlamentu.

U PDP-u daju podršku usvajanju tog akta, a lider NDP-a Dragan Čavić je skeptičan da će biti konsenzusa za njegovo usvajanje.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izmjene i dopune Poslovnika Narodne skupštine RS-a, Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, Izvještaj o radu tužilaštva RS-a u 2016. te između ostalog odluku o zaduženju RS-a za kupovinu "višenamjenskog“ helikoptera vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluku o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.