|

SNSD: Srbi protiv imenovanja Hrvata koji se izjasnio kao Srbin

SNSD: Srbi protiv imenovanja Hrvata koji se izjasnio kao Srbin
15
S
SRNA
10.10.2019. u 14:50
26
komentara
15

dijeljenja
SNSD: Srbi protiv imenovanja Hrvata koji se izjasnio kao Srbin Elvis Živković
Predsjednik Općinskog odbora SNSD-a u Odžaku Damir Ivetić rekao je danas SRNA-e da Srbi sa prostora Posavskog kantona očekuju da član Posavske stranke Elvis Živković, navodni Hrvat koji se izjasnio kao Srbin, neće biti imenovan za potpredsjednika Skupštine ovog kantona i delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda FBiH.
"Živković je za poslanika u Skupštini Posavskog kantona na prošlogodišnjim općim izborima u BiH izabran glasovima Hrvata, zbog čega SNSD smatra da nije ligitimni predstavnik Srba i da neće zastupati interese ovog naroda u Kantonu i na nivou Federacije BiH", rekao je Ivetić.

On je napomenuo da je Živković u srpskim povratničkim naseljima Novi Grad, Donja Dubica, Gornji Svilaj, Trljak, Lepenica i Brvnik dobio 13 glasova, od ukupno osvojenih 278 glasova na prostoru Kantona, u kome je Posavska stranka imalo oko 1.300 glasova.

Ivetić je istakao da je Živković, navodnim manipulacijama u Posavskoj stranci, sa šestog mjesta na listi, izabran u Skupštinu kantona da bi, kao Srbin, mogao formirati Klub srpskog naroda i bio izabran za potpredsjednika Skupštine.

"Živković se na izborima 2012. godine izjasnio kao Hrvat. Zbog lošeg rezultata nije učestvovao na izborima 2014. godine. Pred opće izbore 2018. godine se izjasnio da je Srbin i, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, učestvovao na izborima za Skupštinu Posavskog kantona", podsjetio je Ivetić.

Predsjednik Skupštine Posavskog kantona, HDZ-ov Blaž Župarić potvrdio je SRNA-e da zbog protivljenja SNSD-a na sjednici nije raspravljano o izboru potpredsjednika Skupštine.

"HDZ-BiH se protive da predstavnici jednog ili dva naroda biraju predstavnike u vlasti trećeg naroda. Poznat je slučaj Željko Komšić, koji je izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH protiv volje hrvatskog naroda, i zbog toga HDZ u Posavskom kantonu nije spreman glasti za Živkovića, koji nema podršku srpskog naroda", rekao je Župarić.

On je naglasio da se nada da Živković neće biti izabran za potpredsjednika Skupštine i zastupnika u Domu naroda FBiH, zato što "on zaista nije Srbin", nema podršku srpskog biračkog tijela, iako mu je Centralna izborna komisije BiH verifikovala mandat.

Župarić je rekao da će naredna sjednica Skupštine biti krajem oktobra ili početkom novembra, ali da nije siguran da li će se na dnevnom redu ponovo naći imenovanje potpredsjednika Skupštine.

Elvis Živković nije želio komentaristai situaciju kaja treje godinu dana.

"Pitanje pripadnosti naciji je lično pitanje i o tome ne želim da kažem bilo šta", rekao je Srni u telefonskom razgovoru Živković.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...