Najavljuju odgovor
29

SNSD: Spot Ujedinjene Srpske je neukusan, ali je kazna prestroga

B. R.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) demantovali su da su povezani sa malverzacijama u registraciji birača koji žele glasati poštom.
Oštro su kritikovali Centralnu izbornu komisiju (CIK) i pozvali je da poništi glasove dobijene poštom ako budu postojale nezakonitosti. Osvrnuli su se i na kaznu CIK-a Ujedinjenoj Srpskoj.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević je, govoreći o isključivanju Ujedinjene Srpske iz izbornog procesa na lokalnim izborima, poručio da je to udar na vladajuće u RS-u.

"To doživljavamo kao značajan udar u Banjoj Luci. To je planiran napad na političke stranke u RS-u ne govoreći o kvalitetu spota. Moje lično mišljenje je da je neukusan spot, ali to je preradikalna kazna. Bit će sastanak koalicionih partnera u RS-u i odgovor će biti jedinstven. Riječ je o političkom, a ne pravnom napadu i to zato što je to jedna vladajuća partija koja predstavlja većinsku volju građana", izjavio je.

U nastavku je govorio o radu CIK-a istakavši niz optužbi na njegov rad. To se prije svega odnosi na registraciju birača koji će glasati poštom.

"Govorili smo da postoje brojni problemi za registraciju birača koji žele glasati poštom. Govorili smo da je SNSD oštećen. Nelegitimna ekipa u CIK-u je postala nezakonita ekipa. Vidimo da je sve što je vezano za izborni proces sa ovom ekipom ima apsolutne manipulacije i da se sve radi u cilju manipulacija ne bi li se odgodio izborni debakl Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP)", kazao je.

Prema riječima Kovačevića, jedan od članova CIK-a je došao direktno iz kabineta predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

"Postoje evidentni problemi u glasanju poštom. Sada nam dolazi poruka iz CIK-a da ne mogu biti u biračkom odboru, jer ih je neko prijavio poštom. Takve slučajeve imamo u mnogim gradovima - Bijeljini, Brčkom, Tesliću i Banjoj Luci", dodao je.

Smatra da je, kako je rekao, evidentno da CIK ne može voditi evidenciju glasača putem pošte.

"Svjesni smo da svi kopije ličnih karata ostavljamo na milion adresa. Kada imate bilo kakvu vezu s birokratijom. Sve to može biti predmet zloupotrebe, da uzme kopiju lične karte i da vas registruje. Pozivamo građane da provjere da li su na spiskovima onih koji će glasati poštom", poručio je Kovačević.

Naglasio je poziv SNSD-a CIK-u, a to je da, ako smatra da ne može vratiti u zakonite okvire glasanje poštom, onda je te glasove potrebno poništiti.

"SNSD nema zle namjere i ne stoji iza bilo kakve manipulacije, već je žrtva manipulacija", zaključio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.