Žustra rasprava
26

SNSD smatra da zbog prijetnji Schmidta ne treba hitno donijeti izmjene Izbornog zakona

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Žustra rasprava vodila se na samom početku hitne sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je zakazana zbog glasanja o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA.

Član kolegija Predstavničkog doma Nebojša Radmanović iz SNSD-a osporavao je hitnost postupka.

"Izborni zakon je toliko važna stvar da se ne može rješavati po hitnom postupku. On traži ozbiljnu, temeljitu raspravu. Trebali smo doći do izbornog zakona koji će biti koncenzus. Siguran sam da i u SDA ima veliki broj ljudi koji imaju primjedbi i koji se ne slažu s hitnim postupkom. Niko ne može ozbiljan da se složi sa hitnim postupkom izbornog zakona, posebno sa ovoliko članova. Jedino ako predlagači i oni koji danas ovo podržavaju misle da je prepadanje od ovog čovjeka koji sebe naziva visokim predstavnikom važno i da zato moramo imati hitan postupak. Ja baš obrnuto mislim, da baš to nije razlog. Danas nije moguće ovako raditi i uvojiti ovakav zakon, ovo kažem u ime Kluba SNSD-a. Uđimo u normalnu priču svih relevantnih faktora oko novog izbornog zakona u BiH, a ne na ovaj način", rekao je Radmanović.

Nebojša Radmanović, zastupnik SNSD-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Nebojša Radmanović, zastupnik SNSD-a (Foto: I. L./Klix.ba)

Nenad Grković iz stranke "Za pravdu i red" upitao je Radmanovića koliko dugo sjedi u Parlamentu BiH i koliko mu još vremena treba da razmišlja o promjenama izbornog zakona.

"Koliko to nama još vremena treba da razmišljamo da bismo riješili neke stvari", rekao je Grković koji je ukazao na to da su na ovom zakonu radili eksperti iz međunarodne zajednice.

Radmanoviću je zasmetao način na koji mu se Grković obratio pa je zatražio riječ za ispravku krivog navoda.

"Krajnje neprimjereno je postaviti pitanje na grub način. Dugo sam ja ovdje, to je tačno. Dugo smo raspravljali o izbornom zakonu. Ni jedna moja rečenica nije bila za bezobrazan nastup nekog drugog zastupnika", rekao je Radmanović.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Na to mu je Grković odgovorio da mu nije jasno šta je grubo u tome što je Radmanovića upitao koliko dugo je u Parlamentu.

Branislav Borenović iz PDP-a je rekao kako je jasno da SNSD želi prolongirati izmjene izbornog zakona "do beskonačnosti".

"Ne prihvatam prolongiranje ili radne grupe koje nisu ništa radile. Unutar njih se formiraju radna tijela koja imaju isključivo cilj da prođe još jedna godina, još jedan izborni proces i da dođemo u situacju da nikad ne dođe do izmjena izbornog zakona", rekao je Borenović.

Milorad Kojić iz SNSD-a je podržao kolegu Radmanovića.

"Mi jesmo za izmjene izbornog zakona, ali nismo da se to donosi 'preko koljena' i od nekoga ko nema pravo i ko pokušava rušiti integritet Parlamenta. Treba vas biti stid što vam neki neizabrani predstavnici savjetuju kako danas da glasate", rekao je Kojić Borenoviću.

Milorad Kojić, zastupnik SNSD-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Kojić, zastupnik SNSD-a (Foto: I. L./Klix.ba)

Ovaj mu je na to odgovorio da su to izgovori SNSD-a kojem je "samo cilj odugovlačenje izmjena izbornog zakona."

"Vi želite donijeti izmjene izbornog zakona ali kad bi ta procedura trajala do 2068. pa ćemo 2069. vidjeti je li došlo vrijeme. To su sve vaše floskule", kazao je Borenović.

Šerif Špago iz SDA smatra kako SNSD danas mora opravdati to što su iz stranke već najavili da neće glasati za zakon u Domu naroda.