Dragan Čavić
0

"SNSD se želio osvetiti SDP-u zbog izbora Ivanića"

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić ocijenio je da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a prekršen poslovnik o radu tog zakonodavnog tijela od SNSD-a koji je želio da se osveti SDP-u.

“Jasno je da se SNSD opredijelio za politiku kažnjavanja prema Bošnjacima, odnosno SDP-u, jer su podržali izbor Mladena Ivanića za delegata Doma naroda državnog parlamenta”, rekao je on nazvavši sve što se dešavalo na toj sjednici “blamažom”.

Čavić je politiku koju, kako kaže, praktikuje SNSD ocijenio kao “bahatu i neodgovornu, jer sve političke protivnike tretiraju kao one koje treba majorizacijom zgaziti”.

Jučer je glasovima većine delegata izabran Momir Malić iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a, a iako su bošnjački delegati napustili sjednicu rečeno je da je to entitetsko tijelo konstituirano.

Predsjednik DP-a je ukazao da će sve to što se desilo predstavljati veliki problem, a da su na to i išli oni koji su kreirali cijelu tu situaciju.

Osvrćući se na usvojeni budžet i ekonomsku politiku RS-a za narednu godinu, Čavić je ponovio da s takvom ekonomskom politikom, koja je neodgovorna socijalno i razvojno, krajnje površna i formalna, te posebno s predloženim budžetim u narednoj godini, mandatar Aleksandar Džombić ne bi trebalo da dobije podršku da dođe na premijersku funkciju.

“Vlada se ponovo opredijelila da koncepciju svog funkcioniranja temelji na zaduženjima, na opterećenjima privrede da bi se pokrili rashodi u kojima nema nimalo štednje”, rekao je Čavić na pres-konferenciji i naglasio da je budžet potpuno nesolidaran prema onima koji su u ovome momentu potpuno siromašni i pogođeni poplavama u Semberiji i Hercegovini.

Takav budžet i ekonomska politika, zaključio je, pokazuju opredjeljenje i nove Vlade da nastavi kontinuitet oduzimanja stečenih prava borcima, socijalnim kategorijama, a “uz namještanje poslova svojim tajkunima za izgradnju poslovnih objekata”.

Tu je podsjetio da je ponovo u budžetu predviđeno 35 miliona KM za kupovinu zgrada.

Zbog svega ovog poslanici DP-a sutra neće glasati za izbor nove entitetske vlade i mandatara, koji umjesto programa rada priprema ekspoze, što je praksa za predsjednika RS-a, a ne premijera.