Svojevrsno testiranje
16

SNSD se oslonio na Ustavni sud BiH: Od "lakrdije pravnog sistema" traže pravičnu ocjenu

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u iz februara ove godine izazvala je političke blokade i nove tenzije u BiH. Iz SNSD-a od tada, nezadovoljni sudskom odlukom, još glasnije zahtijevaju odlazak stranih sudija.

Mjesecima građani BiH čitaju i slušaju poruke članova stranke na čijem čelu je Milorad Dodik kako ne priznaju Ustavni sud BiH, kako je potrebna njegova reforma odnosno odlazak stranih sudija. Obično se takve poruke šalju kada presude nisu po volji vladajuće stranke iz RS-a.

U mnoštvu uvreda i kritika na račun Ustavnog suda BiH izdvojit ćemo onu od 14. februara ove godine kada je lider SNSD-a Milorad Dodik poručio da je Ustavni sud BiH "lakrdija pravnog sistema, čije se odluke diktiraju iz svjetskih centara moći".

Nakon toga je sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je donesena odluka da predstavnici Srba u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ipak, ista politička stranka je istom sudu prije dva dana podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK) da lokalni izbori budu odgođeni za 15. novembar. Drugim riječima, SNSD sada traži pravdu od, kako su nazvali, "lakrdije pravnog sistema".

"U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti s važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo u iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH", rekao je Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

Upravo posljednja rečenica Dodikovog glasnogovornika govori da bi SNSD mogao krenuti u novi val blokada, ovaj put i intenzivniji, samo ukoliko im se ne svidi odluka Ustavnog suda BiH. Dakle, bez obzira na to što su sami zatražili ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke SNSD bi mogao ponovo da ne poštuje odluku koja bude donesena.

U drugom slučaju, ukoliko Ustavni sud odluči "u korist" SNSD-a, postavlja se pitanje da li će tada biti zadovoljni radom svih devet sudija, među kojima su i tri strana, baš ona čiji odlazak zahtijeva vladajući režim u RS-u.

Važno je ponoviti da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, ali i da se mnoge od njih godinama ne provode i ne poštuju.

I dok političari svakodnevno jedni drugima broje zrnca, preispituju odluke, prave krize i traže legitimne i nelegitimne, građanima Bosne i Hercegovine sve više prijeti tzv. "mostarizacija" odnosno suspenzija demokratskog prava da biraju predstavnike vlasti.

Kako saznajemo, upravo od procesa u vezi s izborom novih članova CIK-a i odgađanjem izbora ovisi i nastavak blokada u državi u režiji SNSD-a i HDZ-a.