Udruženje "Zašto ne"
0

SNSD se hvali "rezultatima" koje nisu postigli

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Udruženje građana "Zašto ne" saopćilo je danas da građani/ke Mrkonjić Grada najbolje osjete "rezultate" vlasti SNSD-a, optuživši ih da se od početka predizborne kampanje, konstantno razmeću "rezultatima" koje nisu postigli i navodno ispunjenim obećanjima od kojih se većina nikada nije realizovala.
  • U najnovijem medijskom istupu, na predizbornoj tribini u Mrkonjić Gradu, Milorad Dodik, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić još jednom su pokazali nepoštovanje prema svojim potencijalnim biračima/cama iznoseći neistine o svojim "uspjesima" i ponavljajući obećanja koja su već data u prethodnom predizbornom periodu, ali od tada nisu realizovana, navode iz ovog udruženja.

Naglašavaju i da predstavnici SNSD-a u svojim govorima uzimaju ekskluzivne zasluge za buduće ukidanje viza, smanjivanje prisustva međunarodne zajednice, razvoj grada-domaćina skupa Mrkonjić Grada, izgradnju puteva, pokretanje Rafinerije, te očuvanje radnih mjesta u Republici Srpskoj, pri čemu, navode, ni jedna od ovih tvrdnji nema utemeljenost u činjenicama.

Podsjećaju da je SNSD, kroz svoju predizbornu platformu pred opće izbore 2006. godine, dao 75 obećanja, od čega je partija Milorada Dodika ispunila u potpunosti samo dva ili, u procentima, tek tri posto od onoga što su obećali.

Djelimično su ispunili 23 obećanja ili 31 posto, dok je potpuno neispunjenih ostalo 50 ili cijelih 66 posto, od čega je čak šest obećanja nije bilo uopće moguće ispuniti.

U saopćenju ovo udruženje nabrojalo je samo neke od rezultata SNSD-a u prethodnom mandatu: završetak mandata s manjim brojem zaposlenih od onog s početka mandata; usporavanje rasta, a zatim i pad BDP-a za 2,9 posto u prethodnoj godini; poklanjanje cjelokupne Naftne industrije RS ruskoj firmi nepoznate vlasničke strukture uz preuzete dugove i lihvarske kamate; strmoglavi pad stranih investicija uz fijasko decenije u vidu povlačenja ključnih stranih partnera - jednog iz neuspjele prodaje RiTE Gacko i drugog iz projekta izgradnje mreže autoputeva, koji za prethodne četiri godine nije uspio da “prebaci” ni šest km; 365 neprivatizovanih preduzeća, od čega njih 108 u stečaju; kao i korupcijske afere u najvišim nivoima vlasti, uključujući i dvije ključne institucije za obezbjeđivanje zakonite privatizacije i ulaganje u razvoj (Investiciono-razvojna banka RS, te Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama RS).

  • Ukoliko predstavnici SNSD-a žele da pokažu šta su radili u proteklom periodu, morat će bolje da se potrude. Hvaliti se "ukidanjem viza", dok EU navodi SNSD kao jednog od najvećih krivaca za odgađanje istog, ili recimo smanjenjem nezaposlenosti, kada statistike neumoljive govore suprotno, zaista je čin vrlo neodgovornog vođenja politike. Apelujemo na SNSD, kao i na sve ostale političke stranke, da svoje predizborne kampanje ne grade na obmanama i evidentnim neistinama. Predstavnici/e vlasti su dužni/e da građane/ke, koji su im na prošlim izborima ukazali povjerenje svojim glasovima i pred kojima su za odgovorni, o svom radu u proteklom periodu , informišu potpuno, konkretno i istinito, poručuju iz Udruženja građana "Zašto ne“.

U prilogu saopćenja medijima su dostavili i analizu tačnosti i utemeljenosti izjava Nikole Špirića, Nebojše Radmanovića, Igora Radojičića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.