Međunarodni posmatrači
37

SNSD-ovi političari iz RS-a posmatraju izbore u Rusiji, jedan od njih je državni zastupnik

N. V.
Entitetski zastupnik Srđan Mazalica (Foto: SRNA)
Entitetski zastupnik Srđan Mazalica (Foto: SRNA)
SNSD-ov zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Miroslav Vujičić i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica borave u Rusiji kao posmatrači na predsjedničkim izborima.

Međunarodni posmatrači iz određenih zemalja se ovih dana nalaze u Rusiji gdje prate predsjedničke izbore, na kojima se očekuje reizbor Vladimira Putina. Stoga, delegaciju je poslao i bh. entitet, koji gaji odlične veze sa ovom državom, koja je posljednje dvije godine na meti svijeta zbog invazije susjeda Ukrajine.

Mazalica se iz Rusije javio Srni, kazavši kako "izborni proces protiče transparentno".

"Ovdje u Nižnjenovgorodskoj oblasti pratimo izbore u Glavnom centru za praćenje izbora. Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj su prisutni međunarodni posmatrači. Prisutni su posmatrači iz Evrope, Azije, Južne Amerike i Afrike. Naš utisak je da izbori protiču transparentno, a izbori i način glasanja su modernizovani u odnosu i na evropske standarde", rekao je Mazalica.

Među 1.000 međunarodnih posmatrača je i delegacija iz Srbije, koja također održava kvalitetne veze s Rusijom.

U Rusiji je počelo glasanje na izborima za predsjednika Rusije. Prvi će svoje pravo glasa iskoristiti stanovnici Kamčatke, gdje su biračka mjesta već otvorena – glasat će se od 8:00 do 20:00 sati od 15. do 17. marta.

Centralna izborna komisija (CIK) je registrovala četiri predsjednička kandidata Nikolaj Haritonov (Komunistička partija), Leonid Slucki (LDPR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Vladimir Putin samostalni kandidat.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu. CIK će saopštiti preliminarne rezultate glasanja ujutro, 18. marta. Komisija će izaći sa prvim rezultatima u 21:00 sat u nedjelju, 17. marta.