Bakir Izetbegović
0

"SNSD i SDS pokušale kontrolisati državne službe"

FENA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas da sastanak predstavnika SNSD-a i SDS-a s pojedinim kadrovima iz entiteta RS u institucijama BiH, održan 3. septembra na Jahorini, predstavlja grubi pokušaj stavljanja pod političku kontrolu državne službe i pravosuđa u BiH, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

"Aktivnosti ovakve vrste zaslužuju svaku osudu. BiH, u skladu sa svojom evropskom orijentacijom, razvija koncept depolitizirane državne službe, koja ne smije biti u funkciji samo jednog entiteta ili etniciteta", navodi se u saopćenju.

Državna služba mora biti u funkciji svih građana, svih naroda i cijele države BiH, a u svom radu se mora isključivo pridržavati Ustava i zakona. Sudski sistem ove zemlje mora biti samostalan i nezavisan.

"Upravo zbog toga su posebno zabrinjavajuće prijetnje upućene nosiocima najviših pravosudnih funkcija u BiH. Institucije sistema moraju državnim službenicima i dužnosnicima u pravosuđu garantirati nesmetan rad i punu profesionalnu autonomiju. Navedeni napadi su retrogradni i ne doprinose izgradnji BiH kao slobodnog i demokratskog društva", kaže se u saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta.