Iz revolta
1

SNSD i DNS napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog propalog pokušaja Mektićeve smjene

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Parlamentarci iz SNSD-a i DNS-a neće učestvovati u nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovakva odluka donosena je zbog toga što je s dnevnog reda skinut njihov zahtjev za smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Zastupnik DNS-a Borislav Bojić ocijenio je neprihvatljivim da odluke u ime bh. entiteta Republika Srpska donose tri predstavnika iz reda srpskog naroda. Kako kaže, od 13 predstavnika iz RS-a koji su zastupnici u PSBiH trojica Srba su donijeli odluku da Mektićeva smjena bude skinuta s dnevnog reda.

"Ovdje se vidi da Sarajevo odlučuje koja pitanja i teme će biti razmatrani u Parlamentarnoj skupštini BiH. S tim u vezi, DNS i SNSD donijeli su odluku da ne učestvuju u radu takve Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Bojić.

On je kazao da vjeruje kako će u budućnosti interese manjeg bh. entiteta štititi legitimni predstavnici srpskog naroda u državnim institucijama.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košaraca rekao je da politički subjekti iz FBiH pod patronatom Bakira Izetbegovića upravljaju procesima u institucijama BiH zahvaljujući kadru Saveza za promjene.

"Mi nećemo učestvovati u nastavku ove sjednice jer je potpuno jasno da se sa tri glasa iz RS-a odluke donose kako odgovara kontaminiranoj obavještajnoj zajednici Bakira Izetbegovića", rekao je Košarac.