Oštre kritike
61

SNSD: Crnadak nije otišao u Davos jer mu je povrijeđena sujeta, nastavio je da se bruka

SRNA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nije otišao na Svjetski ekonomski forum u Davos, uslijedile su oštre reakcije i kritike iz SNSD-a čiji članovi poručuju da se Crnadak obrukao.

Iako je prvobitno dobio pozivnicu za učešće, Crnadak nije otputovao u Davos zbog "neprofesionalnosti organizatora", odnosno zbog toga što je u posljednji čas došlo do promjene u programu

Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je Srni da je Crnadak nastavio raditi jedino u čemu je uspješan - da se bruka, kao i da je još jednom potvrdio da je apsolutno nedorastao poslu koji obavlja, ovaj put tako što je jedini u svijetu kritikovao organizaciju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Da nije neozbiljno i tužno, bilo bi sasvim komično da Forum na koji zamjerke nemaju i na njemu učestvuju ljudi poput američkog ili francuskog predsjednika, njemačke kancelarke i lidera većine svjetskih zemalja, kritikuje niko drugi, do jedan Crnadak", istakao je Kovačević.

On je rekao da se, prema njegovom mišljenju, "iza posljednjeg Crnadkovog ispada krije samo povrijeđena sujeta što su organizatori prednost u odnosu na njega ukazali predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, koji je juče naprasno najavljen kao učesnik panel diskusije za koju je ranije Crnadak tvrdio da će na njoj učestvovati".

"Ono što u ovoj situaciji može da zabrinjava jeste servilnost koju je Crnadak ispoljio prema Zvizdiću, a koja je izazvana željom PDP-a i Saveza za promjene da se na bilo koji način ne ugroze bošnjački glasovi na koje računaju u oktobru", ocijenio je Kovačević.

On je zaključio i da "Crnadkov posljednji ispad najilustrativnije pokazuje njegovu kompletnu ostavštinu na ovoj poziciji, a koja se najbolje izražava kroz dvije riječi - sramota i podsmijeh".

I poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da ga iznenađuje Crnadkova kritika i da bi ministar trebao reći ko je kriv i zbog čega ne ide na taj međunarodni skup.

"Smatram da je to potvrda u određenom smislu toga da je pitanje da li je neko i bio pozvan na tako važan skup, a čak i da jeste, onda je to još veća greška tako pristupiti kritici navjećeg i najznačajnijeg svjetskog ekonomskog foruma", rekao je Prodanović Srni.

Prema njegovom mišljenju, a kada je riječ o takvim značajnim međunarodnim manifestacijama, to je šteta za BiH.

"Jedino ako se nije desilo da Crnadka na put za Davos nije eliminisao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić", dodao je Prodanović.

Crnadak je sinoć izjavio da nije otputovao na Svjetski ekonomski forum, koji se održava u švicarskom gradu Davosu, zbog "neprofesionalnosti organizatora".

Prema njegovim riječima, s obzirom da je postojao poziv, potvrđeno učešće i sve je bilo dovedeno do kraja, bez ikakvog objašnjena i nenajavljeno program je promijenjen u posljednjem trenutku.

Sesiji, kojoj je trebalo da prisustvuje Crnadak, prisustvovat će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.