BiH
298

SNS potpuno obrisao dio programa o spajanju Srbije i RS

Piše: F.V.
Nakon što su mediji podsjetili na osnovne programske ciljeve Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića kojima se predviđa "stvaranje uvjeta za formiranjе zajеdničkе ili jеdinstvеnе državе srpskog naroda i svih ostalih građana koji živе na tеritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе", sa stranice vodeće stranke u Srbiji je izbrisan sporni dio tačke 2. Programa naprednjaka.
Sporni dio teksta bio je dostupan u 19.06 sati
Sporni dio teksta bio je dostupan u 19.06 sati

Razlog toga je činjenica da program njegove stranke iz 2013. bitno odudara od današnjih Vučićevih stavova da poštuje teritorijalni integritet BiH i distancira se od politike prošlosti kada je bio poznat po porukama da "ćemo za jednog Srbina ubiti stotinu muslimana".

"Istovrеmеno, političko približavanjе i еkonomsko jеdinstvo sa Rеpublikom Srpskom, prеdstavlja rеalnu politiku koja ćе u budućnosti, mirnim putеm i poštovanjеm voljе naroda, stvoriti uslovе za formiranjе zajеdničkе ili jеdinstvеnе državе srpskog naroda i svih ostalih građana koji živе na teritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе", dio je Programa SNS-a iz februara prošle godine koji od večeras ne postoji na stranici te stranke.

Iako je prethodno dio tačke 2. postojao samo u latiničnoj verziji, dok je ćirilićni dio izbrisan, naknadno su izbrisane obje verzije teksta.

Program SNS-a u 20.30 sati: Sporni dio je nestao
Program SNS-a u 20.30 sati: Sporni dio je nestao

Nema potvrda je li stranačko vodstvo dalo nalog da se taj dio stranačkog programa izbriše dan uoči Vučićeve sutrašnje posjete Sarajevu, inače prve posjete inozemstvu nakon uspostave nove Vlade Srbije.

Ali je indikativno ono što Vučić rekao danas popodne osvrćući se na Program SNS-a:

"Gdje to piše? Nemojte kad vas molim. Pročitajte pa mi recite gdje to piše, mi imamo Bijelu knjigu i to nikada nije pisalo, ne mogu to da komentarišem. Sit sam rasprava i objašnjenja što bi neko ne znam šta želio. Spreman sam da ponesem Bijelu knjigu pa neka mi neko pokaže“, rekao je Vučić upitan da prokomentariše pisanje medija pozivajući se na program SNS-a, odnosno nastojeći dokazati da novinari iz BiH lažu.

Nije poznato da li će brisanje spornog djela iz Programa SNS-a istovremeno značiti da Vučić i njegova SNS, najmoćnija stranka u Srbiji, odustaju i od provođenja spomenutih opasnih planova. Teško. Pogotovo ako je suditi prema otvorenim porukama predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, osnivača SNS-a, koji smatra da BiH kao država ne može opstati.