{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snježne lavine i jak vjetar najveći problem

S
5.2.2012. u 08:03
0
8
Snježne lavine i jak vjetar najveći problem
0
Snježne lavine i jak vjetar najveći problem
Mostar
Veliki broj putnih pravaca u Bosni i Hercegovini i jutros je neprohodan ili zatvoren za saobraćaj, a najveće probleme stvaraju snježne lavine i jak vjetar koji pravi nanose.
Na području Foče neprohodni su svi regionalni putevi, kao i put od Sarajeva prema Foči, dionica Trnovo - Dobro Polje - Miljevina, upozoravaju iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Neprohodan je i magistralni put Gacko - Foča, Gacko - Nevesinje i Nevesinje - Mostar. Na području Nevesinja i Kalinovika svi putni pravci su neprohodni, kao i regionalni putevi Bileća - Berkovići - Stolac, Ljubinje - Bileća, Zelengora - Čemerno i Kifino Selo - Ulog preko prevoja Morine.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve maksimalnim angažovanjem ljudstva i mehanizacije nastoje da osposobe ove putne pravce, ali vjetar, lavine i niske temperature otežavaju i usporavaju njihov rad i djelovanje posipnog materijala.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva: Konjic - Jablanica - Mostar, Livno - Šujica - Kupres, Kupres - Bugojno, Livno - Tomislavgrad, Gornji Vakuf/Uskoplje - Prozor i Stolac - Neum.

Svi regionalni i lokalni putevi na području Neuma i Ravnog zatvoreni su sa saobraćaj, kao i i regionalni putevi Olovo - Ribnica, Glamoč - Drvar i Tomislavgrad - Prozor.

Na putnim pravcima Sarajevo - Konjic, Sarajevo - Pale, te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu, Čitluku i Stocu saobraća se odvija otežano - jednom trakom.

Veoma niske temperature otežavaju i rad zimskih službi, jer dolazi do smrzavanja goriva u radnim mašinama.

Za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere zabranjeno je saobraćanje preko planinskih prevoja.

Iz Auto-moto saveza apeluju da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Na putevima na kojima se odvija saobraćaj ima ugaženog snijega i polidice na kolovozu.

Rješenjem federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području Federacije BiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Za saobraćaj su zatvoreni i granični prelazi Prisika - Aržano,Hum - Šćepan Polje, Gorica - Vinjani i Bosansko Grahovo - Strmica. Na ostalim graničnim prelazima saobraćaj se odvija usporeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: