BiH
7

Snježana Balta: Još uvijek nije potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila

Piše: N. J.
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, epidemiolog Snježana Balta za Klix.ba je kazala kako ona još uvijek nema potvrdu da je u RS-u evidentirano nekoliko pacijenata sa groznicom Zapadnog Nila.

Prema riječima naše sagovornice, ta se dijagnoza ne može potvrditi u RS-u, odnosno pacijenti iz manjeg bh. entiteta sa sumnjom na groznicu Zapadnog Nila idu na testiranje u Beograd. Podsjetimo, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je sedam pacijenata sa sumnjom na groznicu Zapadnog Nila.

"S obzirom na to da nemamo detaljnijih informacija o tim slučajevima, ne možemo ni davati neki poseban komentar. Što se tiče područja Federacije, na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu još uvijek nije izolovan virus Zapadnog Nila, što će reći da mi nemamo egzaktne podatke da među komarcima na ovom području postoji taj virus, iako takva mogućnost postoji", kazala je Balta za Klix.ba.

Istakla je kako je ovo problem čitave zajednice, te podsjetila kako je u našoj zemlji zadnja globalna dezinsekcija provedena još 1950-ih, odnosno 1960-ih godina.

"Nakon posljednjih poplava u našoj zemlji rađena je dezinsekcija na području Posavine i Tuzle. Postoje dvije metode dezinsekcije, koje se provode zaprašivanjem iz aviona, odnosno sa površine zemlje. Jedna je usmjerena protiv odraslih komaraca, a druga protiv njihovih larvi. U našem slučaju isključena je mogućnost zaprašivanja cijelog prostora, dok treba razmotriti mogućnost provođenja dezinsekcije na određenim područjima gdje su stajaće vode i slično", istakla je Balta, dodajući kako takve inicijative trebaju doći od Federalnog štaba Civilne zaštite, prema resornim kantonalnim ministarstvima.

Naša sagovornica je na kraju kazala kako postoje i mjere lične samozaštite koju građani sami mogu poduzeti kako bi smanjili broj komaraca u svojoj okolini. Tu se prvenstveno misli na uklanjanje različitih nepotrebnih predmeta i posuda u kojima se nakuplja voda, zatim na propisno odlaganje krupnog otpada, održavanje zelenih površina i uređivanje vrtova i slično.