{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moramo hitno djelovati: Poplave donijele veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila i antraksa

20.5.2014. u 22:16
116
35
Moramo hitno djelovati: Poplave donijele veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila i antraksa
116
Moramo hitno djelovati: Poplave donijele veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila i antraksa
Nihad Fejzić
Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju postoje stvarni rizici od širenja virusa Zapadnog Nila, ali i antraksa, zbog čega će biti potrebno poduzeti odgovarajuće i blagovremene mjere, upozorio je u razgovoru za Klix.ba dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić.
"Stručni tim na našem fakultetu svakodnevno prati i analizira situaciju te smo identificirali ove rizike zbog čega ćemo Federalnoj upravi Civilne zaštite predložiti provođenje mjera, u vidu dezinsekcije i deratizacije prostora, odnosno vakcinisanja životinja. Ne želimo javnost prepadati nekim egzotičnim nazivima, ali moramo biti spremni na ono što nas očekuje i u skladu sa tim djelovati", kazao je Fejzić.

Pojašnjava kako je virus Zapadnog Nila prije 5-6 mjeseci identificiran u našoj zemlji, što znači da je tu već prisutan, kao i da se antraks pojavljuje svake godine, a prošle godine je to bilo na području Livna.

"Proširenje vodene baze nakon ovih poplava itekako pogoduje komarcima koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila. Bakterija koja uzrokuje antraks se nalazi u zemlji i ona napada životinje, koje je stoga potrebno vakcinisati, jer se nakon ovih poplava može očekivati širenje tih bakterija. Može se očekivati i povećan broj glodara, zbog čega je, uz zaprašivanje prostora kako bi se smanjio broj komaraca, potrebno uraditi i deratizaciju", naglašava naš sagovornik.

Dodaje kako se za ove mjere trebamo pripremiti i blagovremeno djelovati.

"Naravno, prioritet je da voda stane i da se zbrinu ljudi koji su morali iseliti iz svojih domova. Međutim, paralelno s tim morat ćemo raditi i na prevenciji ovih zaraznih oboljenja, kako na ovu katastrofu ne bismo imali novu", zaključio je Fejzić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: