BiH
116

Moramo hitno djelovati: Poplave donijele veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila i antraksa

Piše: N. J.
Nihad Fejzić
Nihad Fejzić
Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju postoje stvarni rizici od širenja virusa Zapadnog Nila, ali i antraksa, zbog čega će biti potrebno poduzeti odgovarajuće i blagovremene mjere, upozorio je u razgovoru za Klix.ba dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

"Stručni tim na našem fakultetu svakodnevno prati i analizira situaciju te smo identificirali ove rizike zbog čega ćemo Federalnoj upravi Civilne zaštite predložiti provođenje mjera, u vidu dezinsekcije i deratizacije prostora, odnosno vakcinisanja životinja. Ne želimo javnost prepadati nekim egzotičnim nazivima, ali moramo biti spremni na ono što nas očekuje i u skladu sa tim djelovati", kazao je Fejzić.

Pojašnjava kako je virus Zapadnog Nila prije 5-6 mjeseci identificiran u našoj zemlji, što znači da je tu već prisutan, kao i da se antraks pojavljuje svake godine, a prošle godine je to bilo na području Livna.

"Proširenje vodene baze nakon ovih poplava itekako pogoduje komarcima koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila. Bakterija koja uzrokuje antraks se nalazi u zemlji i ona napada životinje, koje je stoga potrebno vakcinisati, jer se nakon ovih poplava može očekivati širenje tih bakterija. Može se očekivati i povećan broj glodara, zbog čega je, uz zaprašivanje prostora kako bi se smanjio broj komaraca, potrebno uraditi i deratizaciju", naglašava naš sagovornik.

Dodaje kako se za ove mjere trebamo pripremiti i blagovremeno djelovati.

"Naravno, prioritet je da voda stane i da se zbrinu ljudi koji su morali iseliti iz svojih domova. Međutim, paralelno s tim morat ćemo raditi i na prevenciji ovih zaraznih oboljenja, kako na ovu katastrofu ne bismo imali novu", zaključio je Fejzić.